Nieuws uit groep

Afsluiting thema
4 februari 2023 door juf Astrid en juf Sannie

Gisteren hebben wij ons thema 'programmeren' afgerond. De kinderen hebben hun zelfgemaakte robotbijtje (Beebot) mee naar huis gekregen. Hieraan zat een QR-code geniet. Wanneer u deze scant, wordt u doorgelinkt naar een video. In deze video laten we zien waar we de afgelopen weken zoal mee bezig zijn geweest.

In het kader van de Nationale voorleesdagen is anderhalve week lang, elke ochtend of middag een (groot)ouder komen voorlezen. Erg speciaal, een keer voorgelezen worden door je eigen vader/moeder/oma in de klas. Wij willen jullie allemaal hartelijk bedanken!

Sam was gisteren aan de beurt om de inhoud van de letterkoffer aan ons te presenteren. Allerlei spulletjes met de beginklank 's' had zij thuis bij elkaar gezocht. Een sok, een slab, een speen, een springtouw, een speldje en nog veel meer. Ze eindigde met sssnoepjes. Genoeg voor ieder eentje. Dat was een leuke verrassing Sam! Inmiddels heeft de letterdief alweer een nieuwe letter gestolen. Ditmaal de letter 't'. Toni is de gelukkige; hij heeft de koffer mee naar huis. Zettt hem op Ttttoni!

Maandag starten wij met een nieuw thema: theater. Dit gaan wij vormgeven rondom een wel zéér bekend maar tevens nog geheim prentenboek. Wel willen wij alvast verklappen dat 1/2 d op donderdag 23 februari om 14.00 uur bij ons in de aula op school een toneelstuk gaat opvoeren. Houdt u hem vrij? Het zou leuk zijn als er in ieder geval voor ieder kind iemand aanwezig is (dit mag bijv. ook een opa of oma zijn).

Tot slot, gisteren heeft de groep er een nieuwe (hulp)juf bij gekregen: stagiaire Ingrid (* zie eerder verzonden e-mail waarin zij zichzelf voorstelt). Tot de zomervakantie zal zij elke vrijdag bij ons in de klas aanwezig zijn. Welkom Ingrid!

Nieuwe boekenhoek en vulkanen verven
4 februari 2023 door Juf Diane

De kinderen zijn uitgenodigd mee te doen met de Blosse expeditie. De vraag is: hoe ziet jouw ideale school eruit? Wat gebeurt daar, hoe ziet het eruit, hoe zien de lessen eruit? Enzovoort. Onze Keet had haar kans gegrepen en schreef (en tekende) een blad vol prachtige ideeën, waaronder ook een boekenhoek. En zo is (onder andere) onze nieuweboekenhoek ontstaan. Want ja, goede ideeën, daar doe je iets mee, als dat kan! De kinderen hebben samen de bankjes in elkaar gezet en zijn erg blij met dit lekkere hoekje in de klas! Heerlijk om te zien.


Vrijdagmiddag zijn we met verf in de weer geweest. We hebben vulkanen geverfd met alleen de primaire kleuren (aangevuld met zwart en wit). Dat werd dus: veel mengen! Door de klas werden teksten geroepen als: 'Ik heb echt een vet mooie groen gemaakt!' En : 'Jaaaaa, ik heb bruin!' Maar ook veel tips naar elkaar: 'Weet je hoe je die kleur maakt? Nou. Zo!'

Volgende week gaan we nog verder met onze kunstwerken. Daarover later meer.... Fijn weekend!

Letterfeest
3 februari 2023 door juf Nicole

We hebben vandaag een hele leuke feestdag gehad. We hebben het letterfeest gevierd. Alle kinderen zagen er prachtig uit. De een had feestkleding aan en ander kleding met letters.

We zijn de dag begonnen met 1 minuut splitsingen maken van rekenen. Dit was de enige minuut deze hele dag dat we gingen werken. We oefenen twee weken lang, iedere dag, 1 minuut met splitsen. Op deze manier zorgen we ervoor dat we de splitsingen steeds sneller uit ons hoofd weten.

Na het splitsen was het tijd voor bingo. U raadt het al: letterbingo. Wie bingo had mocht een prijsje uit zoeken.

Vervolgens gingen wij verder met het volgende spel: de stoelendans. Geen gewone stoelendans, maar natuurlijk letterstoelendans. Iedere ronde waren er precies genoeg stoelen voor alle deelnemers. Op elke stoel lag een letter. Als de muziek stopte, moesten de kinderen net als gewone stoelendans gaan zitten op een stoel. Juf trok een letter en wie op die letter zat, was af.

De volgende activiteit in ons drukke programma was handvaardigheid van meester Dennis. We gingen olifanten knutselen van een lege melkfles. De moeder van Jaimy, Lin heeft ons daarbij geholpen. Heel fijn.

Na het eten en drinken en buiten spelen was het tijd voor het letterloopspel. Door de gang en in de aula hingen plaatjes en met die woorden kon uiteindelijk de oplossing van het spel gemaakt worden: ‘ik vier het letterfeest’.

Ook meester Harman kwam nog langs vandaag.

In de middag gingen we met de groepen 3 naar de aula toe. Daar zaten heel veel papa's, mama's, opa's en oma's op ons te wachten. Juf Helga heeft ons daar het letterdiploma gegeven. We mochten om de beurt in groepjes op het podium komen. Na de diploma uitreiking mochten de ouders mee naar de klas en daar stond nog een verrassing op ons te wachten. We kregen limonade en een heerlijke koek. We hebben genoten van de gezellige dag.

Afsluiting thema
3 februari 2023 door Juf Priscilla

Vandaag hebben we ons thema over 'programmeren/robots/mediapaspoort' afgerond. Alle kinderen hebben zelf een Bee-Bot geknutseld en we hebben daar vandaag een QR code opgeplakt. Wanneer u deze QR code scant kunt u een filmpje van ongeveer 20 minuten bekijken van ons thema. We hebben heel veel gedaan, maar hebben niet alles gefilmd. Wel kunt u in dit filmpje korte fragmenten van ons thema zien waardoor u een indruk krijgt van wat wij de afgelopen 3 weken hebben gedaan.
Veel kijkplezier!

De afgelopen week hebben de moeder van Tommie, de moeder van Yara en de vader van Thomas ook nog voorgelezen. Hartstikke leuk en nogmaals bedankt!
Maren heeft vandaag de letterkoffer meegekregen. Welke letter zal de letterdief dit keer hebben meegenomen..? Volgende week vrijdag mag Maren laten zien wat zij allemaal gevonden heeft met deze letter!

Maandag starten we met een nieuw thema, namelijk met het boek; 'Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft'. We zullen hier ongeveer 2,5 week over werken en zullen het verhaal gaan uitspelen. We willen u uitnodigen om op woensdag 22 februari te komen kijken naar onze voorstelling van dit boek. Meer informatie hierover volgt nog, maar u kunt deze dag dus alvast vrijhouden!

Letterfeest
3 februari 2023 door juf Leonoor

We hebben vandaag een hele leuke feestdag gehad. We hebben het letterfeest gevierd. Alle kinderen zagen er prachtig uit. Sommige hadden feestkleren aan en andere kleding met letters. We begonnen met een handvaardigheid les van meester Dennis. We gingen olifanten knutselen van een lege melkfles. Na de knutsel les hebben we een verhaal gelezen over feest. Na de pauze hebben we letterbingo gedaan. Wie bingo had mocht een prijsje uit zoeken. Meester Herman kwam vandaag ook nog gezellig langs voor een muziekles. Toen de muziekles af was hebben we het letterloopspel gedaan. De zin; 'ik vier het letterfeest' was de oplossing. Daarna hebben we lekker gegeten. In de middag gingen we met de groepen 3 naar de aula toe. Daar zaten heel veel papa's, mama's, opa's en oma's op ons te wachten. Juf Helga heeft ons daar ons letterdiploma gegeven. We mochten om de beurt in groepjes op het podium komen. Na de diploma uitreiking mochten de ouders mee naar de klas en daar stond nog een verrassing op ons te wachten. We kregen limonade en een heerlijke koek. We hebben genoten van de gezellige dag.

Voorleesdagen
3 februari 2023 door Juf Demi

Vanaf woensdag 25 januari tot vrijdag 3 februari waren de nationale voorleesdagen. Ook hebben wij hier extra aandacht aan besteedt. Elke ochtend is er een voorleesmoeder of voorleesoma in de klas geweest om een boekje aan de kinderen voor te lezen. De kinderen vonden het erg leuk!
Bedankt mama’s en oma’s!

Pistes bouwen!
3 februari 2023 door Elly en Margret

Vandaag, vrijdag 3 febuari, hebben we met de hele klas pistes gebouwd.

We hadden heeeel veeeel blokjes en we hebben er in groepjes goed aan gewerkt. In een piste kan je optreden en alle mensen in het publiek kunnen het goed zien!

En dat is gelukt! We hebben ook nog goed gekeken naar het werk van de andere kinderen en hen complimenten gegeven.

Voorleeswedstrijd
2 februari 2023 door juf Nicole

Afgelopen woensdag was de voorleeswedstrijd op school. Er waren aardig wat kinderen die mee wilden doen. Ze hadden thuis goed geoefend en dinsdag was de voorronde in de klas. We lette daarbij op het vloeiend lezen, intonatie en natuurlijk of we diegene goed konden verstaan. Uiteindelijk hebben we gestemd. Kyano mocht onze klas vertegenwoordigen. In een versierde speelzaal mochten de winnaars van groep 3, 4 en 5 voorlezen. Kyano deed het super. Het publiek luisterde heel goed. En er was een echte jury: Vayenne (uit groep 7), juf Karin en Juf Helga. Aan het einde, toen alle geweldige voorlezers hadden gelezen, moesten zij een winnaar aanwijzen. Rein uit groep 5B heeft de wedstrijd gewonnen en kreeg een prachtig boek van Blitz. De andere klassenwinnaars kregen ook een aardigheidje: een 'boekenwurm'.

Muurkrant maken
2 februari 2023 door Elly en Margret

Vandaag hebben we met groepjes een muurkrant over onderdelen van het circus gemaakt. We hebben informatie gezocht op het internet en plaatjes geplakt en zelf ook mooie teksten gemaakt. We werkten met groepjes. Dat is niet altijd makkelijk, maar vandaag ging het heel goed. Alle muurkranten hangen in de gang!

Groep 3a Voorleeswedstrijd
1 februari 2023 door Mascha Vader

Deze week stond in het teken van de voorleeswedstrijd. Er waren heel veel kinderen die hieraan mee wilden doen. Ze hadden ook thuis goed geoefend. In de klas gingen we luisteren naar wie de winnaar werd en mee kon doen aan de wedstrijd van vandaag. We luisterden naar verstaanbaarheid, intonatie en hoe vloeiend degene kon voorlezen. Wat deden ze het goed! Uiteindelijk kan er maar 1 de winnaar zijn en dat was Mya!!!!!!!!

Tijdens de wedstrijd vandaag heeft Mya het heel erg goed gedaan! Heel knap van je Mya. We hoopten allemaal dat Mya ging winnen maar een leerling uit groep 5 won de wedstrijd.

Vandaag hadden we ook nog twee verjaardagen. Ticho is morgen jarig en vierde het nu en ik ( de juf) ben morgen jarig en vierde het ook een heel klein beetje vandaag.
Een feestelijke dag waarbij we veel gezongen hebben. Erg leuk!!

Voorleeswedstrijd
1 februari 2023 door Juf Loes

Vandaag was de finale van de voorleeswedstrijd. Na een spannende halve finale in onze eigen groep, was Mads de winnaar van de groep. Vandaag was Mads best wel zenuwachtig, want er moest voorgelezen worden voor een echte jury. Maar Mads deed het fantastisch en liet als enige ook de plaatjes van zijn boek zien. Dit vond het publiek erg leuk. Ook hield hij zelf de microfoon vast. Knap hoor. Na een lang overleg kwam de jury met de uitslag. Rein uit groep 5 won de eerste prijs en kreeg een mooi boek. Alle andere kinderen kregen natuurlijk ook een klein prijsje. Het was een geslaagde voorleeswedstrijd.

Voorleeswedstrijd
1 februari 2023 door Juf Loes

Vandaag was de finale van de voorleeswedstrijd. Na een spannende halve finale in onze eigen groep, was Mads de winnaar van de groep. Vandaag was Mads best wel zenuwachtig, want er moest voorgelezen worden voor een echte jury. Maar Mads deed het fantastisch en liet als enige ook de plaatjes van zijn boek zien. Dit vond het publiek erg leuk. Ook hield hij zelf de microfoon vast. Knap hoor. Na een lang overleg kwam de jury met de uitslag. Rein uit groep 5 won de eerste prijs en kreeg een mooi boek. Alle andere kinderen kregen natuurlijk ook een klein prijsje. Het was een geslaagde voorleeswedstrijd.

Voorleeswedstrijd
1 februari 2023 door Juf Selda

Na de voorrondes in de klas hadden we vandaag in de speelzaal de finale. De speelzaal was heel mooi versierd! Er was ook een echte jury en meneer van Leen presenteerde de wedstrijd. Wij deden mee met de groepen 6, 7 en 8. Uit onze klas ging Iris door naar de finale. Ze heeft het heel goed gedaan!

Voorleeswedstrijd
1 februari 2023 door Juf Diane

Vandaag, woensdag 1 februari, hadden we na de voorrondes in de klas nu de echte voorleeswedstrijd. In een versierde speelzaal mochten de winnaars van groep 3, 4 en 5 voorlezen. Onze klas werd vertegenwoordigd door Merel Mooij. Ze deed het super. Het publiek luisterde heel goed. En er was een echte jury: Vayenne (uit groep 7), juf Karin en Juf Helga.

De voorlezers waren echt heeeel goed! De jury had het ook moeilijk....maar ze hadden een winnaar! En dat was Rein uit groep 5b! Hij won een prachtig boek van Blitz. maar iedere klassenwinnaar kreeg ook een aardigheidje: een 'boekenwurm'.

Het was een mooie wedstijd

Voorleeswedstrijd!
1 februari 2023 door Elly en Margret

Na de spannende voorrondes hadden we woensdag 1 februari de spannende voorleeswedstrijd voor groep 3, 4 en 5. De speelzaal was prachtig versierd voor deze gelegenheid en er was ook een echte jury.

Alle kinderen die winnaar waren van hun klas hebben voorgelezen. Isaiah mocht als eerste. Hij deed het heel goed. Alle kinderen in de zaal luisterden heel goed.

Aan het einde, toen alle geweldige voorlezers hadden gelezen, moest de jury nog een winnaar aanwijzen. Dit werd Rein uit groep 5B. Hij kreeg een mooi boek. Maar alle prijswinnaars kregen ook een klein presentje!

Het was een mooie wedstrijd

Voorleeswedstrijd!
1 februari 2023 door Margret

Vandaag, woensdag 1 februari, hadden we na de voorrondes in de klas nu de echte voorleeswedstrijd. In een versierde speelzaal mochten de winnaars van groep 3, 4 en 5 voorlezen. Het publiek luisterde heel goed. En er was een echte jury: Juf Helga, Vayenne (uit groep 7) en Juf Karin.

De voorlezers waren echt heeeel goed! De jury had het ook moeilijk....maar ze hadden een winnaar! En dat was onze Rein. Hij won een prachtig boek van Blitz. maar iedere klassenwinnaar kreeg ook een aardigheidje.

Het was een mooie wedstijd!

Greenscreenboxen
31 januari 2023 door Cynthia, Rinske en Saskia

Terwijl de ene helft EHBO praktijk les krijgt, heeft de andere helft van Unit 8 vandaag gewerkt met de greenscreenboxen. De moeder van Timo, Richelle, heeft het ons geleerd! Dank je wel Richelle!

EHBO
31 januari 2023 door Cynthia, Rinske en Saskia

Er wordt druk geoefend deze weken

Voorronde voorleeswedstrijd 4B
30 januari 2023 door Margret en Elly

Tijdens de voorronde van de voorleeswedstijrd hebben wel meer dan tien kinderen laten horen hoe goed zij kunnen voorlezen.

Eigenlijk wilden we iedereen wel winnaar maken, maar we mochten er maar één kiezen.

Isaiah heeft de voorronde gewonnen en gaat woensdag onze klas vertegenwoordigen tijdens de grote voorleeswedstrijd.

We wensen hem nu al veel succes!!

IEP, de nationale voorleesdagen en IPC,
29 januari 2023 door de juffen

We zijn deze week elke dag met de IEP bezig geweest. Eerst de IEP-rekentoets, daarna begrijpend lezen en vrijdag zijn we begonnen met de taalverzorging. Een deel van de klas heeft ook al de leestoets gedaan. Deze bestaat uit twee delen, het technisch lezen en leesexpressie. Het eerste deel lijkt veel op wat voorheen de AVI-toets was, dus op tempo kunnen lezen. Bij het tweede deel moet juist mooi gelezen worden en gaat het dus niet om de snelheid.

Woensdag openden we De Nationale Voorleesdagen met een filmpje van de Masked Readers. De kinderen mochten raden wie deze juffen/meesters waren. Dat was erg leuk om te doen. De klas heeft vanwege de voorleesdagen het boek ‘De wisselaar’ gekregen. Daar horen ook filmpjes van de schrijfster en opdrachtjes over het boek bij. A.s. woensdag is de voorleeswedstrijd. Er zijn 6 kinderen die daar aan mee willen doen en daarom houden we maandag en dinsdag eerst voorrondes in de klas. De winnaar van de klas doet woensdag mee met de wedstrijd. Spannend!

Ook kwam de bibliotheek juf nog langs. Zij maakte met de klas een vormgedicht over vulkanen. Dit was best lastig, maar het is iedereen toch gelukt. Een aantal hiervan hangen nu op de gang.

Vrijdag begon de dag extra leuk, want we gingen meteen naar het handvaardigheid-lokaal. De les van meester Dennis paste heel goed bij het IPC-thema ‘De actieve planeet’, want het ging over het bouwen van hoge, stevige gebouwen en lange, stevige bruggen en die dus tegen een stootje oftewel een aardbevinkje kan. Het was dus de bedoeling om een stevige constructie te maken, maar dan wel van papier en lijm! Dat laatste was dus een extra uitdaging! Veel kinderen gebruikten driehoeken/ driehoeksverbindingen of maakten rolletjes van het papier. Er werd in groepjes gewerkt, dus daarom moest er ook goed samengewerkt geworden, maar daardoor ontstonden er al gauw hele (hoge) gebouwen of delen van stevige bruggen. Ze zijn nog niet af, volgende week gaan we ermee verder. Na de pauze hadden we muziek van Meester Herman. We luisterden eerst naar het liedje van De Dijk ‘Dansen op de vulkaan’ en daarna naar een paar hele oude liedjes van Vulcano. Dus ook de muziekles paste heel goed bij ons thema. ’s Middags gingen we in tweetallen een dwarsdoorsnede van een vulkaan tekenen en daarbij moesten allerlei termen als aswolk, krater, magma, e.d. bijgezet worden. Tot slot gingen we nog opzoeken waar op de wereld veel vulkanen voorkomen. Kortom we hebben weer veel over dit onderwerp geleerd.