Nieuws uit groep 1-2b

Koningsspelen
21 april 2023 door Juf Priscilla

Vandaag hadden wij de Koningsspelen! We begonnen de dag met een warming-up in de gymzaal op het liedje ZiggZagg. Daarna hebben we allerlei leuke spelletjes gedaan zoals; touwtrekken, zaklopen, blikken gooien, sponzenrace, sjoelen enz. In de klas hebben we samen stoelendans en levend memory gespeeld en gingen we daarna lunchen op onze nieuwe lunchplekken. Ook kwam meester Herman langs en hebben we wat liedjes gezongen.
's Middags mochten we in een andere klas, en dus ook met andere kinderen, speelwerken. Dat was een beetje spannend, maar vooral erg leuk! Een gezellige dag dus!

Jurriaan, Gwendoline, Sander, Sanne, Ella en Mike; heel erg bedankt voor jullie hulp!

Fijne vakantie allemaal!

Pasen
6 april 2023 door Juf Priscilla

Gister hebben we paaseieren gezocht in de tuin van de kerk. Met een mooi lentezonnetje erbij hebben de kinderen bijna alle eieren gevonden.
Vandaag hielden we 's morgens onze jassen aan, want we gingen vrijwel direct naar de kerk om de paasviering bij te wonen. Ook hadden we een heel gezellige paaslunch met lekkere croissantjes, eitjes, paasbroodjes en meer lekkers.

Melle had de letterkoffer weer terug mee naar school en mocht vandaag presenteren wat hij allemaal had gevonden met de letter Z van Ziekenhuis; Zout, Zaklamp en Zwart. Quint heeft de letterkoffer nu mee naar huis en we zijn weer benieuwd welke letter de letterdief dit keer heeft meegenomen. We zullen het volgende week vrijdag van Quint horen!

Fijn paasweekend!

De Grote Rekendag
29 maart 2023 door Juf Priscilla

Gister hadden wij 'De Grote Rekendag'. Door de hele school waren alle kinderen de hele dag bezig met rekenen. Dit jaar was het thema 'De afvalparade'. Rekenen met afval dus!
De kinderen hebben in circuitvorm rekenoefeningen gedaan. Zo hebben de kinderen:
- onderzocht welk afval blijft drijven/wat zinkt;
- afval in volgorde gezet 'van groot naar klein', 'van vol naar leeg', 'van lang naar kort, 'van laag naar hoog' en 'van breed naar smal';
- afval geteld en het juiste aantal ingevuld in een grafiek;
- oude kranten in stukjes gescheurd en hiermee een troostbeer volgeplakt;
- en een cijferkleurplaat gekleurd.

Ook bij de gymles van juf Ellen werd hier aandacht aan besteed. Zo hebben de kinderen via een parcours hun afval gesorteerd, blikken gegooid enz.

De afgelopen week
24 maart 2023 door Juf Priscilla

Maandag hadden wij een verpleegkundige op visite. Zij werkt op de kinder- en kraamafdeling. D.m.v. korte filmpjes liet ze ons de kamers met bedden, de speelkamer, de verbandwisselkamer en couveuse zien. Ook wat veel voorkomende handelingen werden uitgelegd en voorgedaan.

Verder hebben wij deze week;
- lichaamsdelen ('my body'; nose, ears, eyes enz.) in het Nederlands én Engels geleerd;
- hebben een aantal kinderen uit groep 1 'My body' gekleurd, uitgeknipt en weer als een puzzel vastgeplakt;
- zijn er weer veel patiënten geholpen in de ziekenhuishoek;
- hebben we woorden bedacht die rijmen op been-hand-mond;
- hebben we met deze woorden zo lang mogelijke zinnen gemaakt;
- staat het record op 12 woorden in een zin;
- hebben we de zakdoekendans gedaan waarbij we met onze zakdoek op het ritme van de muziek mochten dansen;
- hebben we muziekles van meester Herman gehad waarbij we allemaal even mochten trommelen op een bongo;
- en hebben we ontdekt dat 'bongo' ook met de letter B begint;
- heeft Melle vandaag de letterkoffer meegekregen en zijn we heel benieuwd welke letter de letterdief dit keer heeft meegenomen;
- hebben we voor de tweede keer in de aula paasliedjes geoefend voor de paasviering op donderdag 6 april;
- en heeft u in de mail over Pasen kunnen lezen dat uw kind woensdag 29 maart een papieren tasje meekrijgt om te versieren voor de paaslunch op donderdag 6 april.

Thema 'Ziek zijn'
17 maart 2023 door Juf Priscilla

Maandagochtend stonden we met alle kleuters op het kerkplein. Maar waarom stonden we daar? Al snel werd het duidelijk. Er kwam een ambulance met zwaailicht en zelfs even met sirene het plein oprijden. Uit de ambulance stapten 2 mensen (waaronder de papa van Tommie!) met wel heel speciale kleding aan; de ambulancebroeders. De achterdeuren werden open gedaan en er werd een brancard op wielen uit de ambulance getrokken. De ambulancebroeders kwamen in de klas vertellen over hun werk. We leerden dat het licht op de auto zwaailicht heet en dat er in een ambulance ook een 'troostbeer' ligt. Toen pakte de verpleegkundige een soort grote rode rugtas. Daar zat van alles in. Verband, pleisters, zuurstofkapje, ontsmettingsvloeistof en nog veel meer. De chauffeur vertelde dat de lichten van de ziekenauto in 3 verschillende kleuren kunnen knipperen. Blauw, oranje en groen. Dat wilden we natuurlijk wel zien! We gingen daarna met onze groep naar de ambulance en zagen de verschillende kleuren lichten. Ook mochten we even in de ambulance kijken. We zagen camera's zodat je ook goed kan zien wat er achter gebeurt en we zagen een iPad liggen.

We zijn daarna gestart met het tekenen en vouwen van een ambulance. Tijdens het buiten spelen komen er al geregeld kinderen met 'een gebroken been' voorbij en zijn er gelukkig 'ambulances' om de kinderen te vervoeren naar 'het ziekenhuis'. De wisselhoek is verbouwd tot een ziekenhuis. Er worden patiënten ontvangen door de dokter. De dokter heeft het maar druk met het maken van röntgenfoto's en het behandelen van de breuken. Het thema leeft echt direct, heel leuk om te zien!

Yara heeft vandaag een presentatie van de letterkoffer gegeven. Zij had de letter B mee naar huis en is op zoek gegaan naar spulletjes die met deze letter beginnen. De letter B bieden we in de klas ook aan naar aanleiding van het boek 'Boer Boris en het gebroken been' wat natuurlijk bij ons thema past.


Onze voorstelling
22 februari 2023 door Juf Priscilla

Vandaag hebben we onze voorstelling ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’ laten zien aan alle ouders, ooms/tantes en opa’s en oma’s. Wij zijn supertrots op alle kinderen, want wat ging het goed!

Via de volgende link kunt u nogmaals de voorstelling bekijken;

https://youtu.be/6W0wMdJPBEw

Veel kijkplezier!

Bewegingsonderwijs
21 februari 2023 door Gymjuf Ellen

Neem een kijkje tijdens onze les bewegingsonderwijs: https://www.magisto.com/video/awFNO0kLQTQ1WRBiCzE?l=vsm&o=i&c=c

Carnaval!
15 februari 2023 door Juf Priscilla

Jaja, vandaag was het dan zover; carnaval op school! Iedereen zag er feestelijk uit en samen hebben we een gezellige ochtend gehad. We begonnen de dag met een modeshow. Iedereen mocht (swingend op carnavalsmuziek) een rondje om de tafel lopen. Zo konden de kinderen elkaar goed bewonderen. Vervolgens hebben we samen gedanst en stoelendans gespeeld. Ook hebben we lekker buiten gespeeld. Daarna kwam groep 6 ons ophalen om richting de aula te gaan. Daar hebben we onze liedjes laten horen aan de andere groepen. En dat ging, zoals u vast ook op de foto's kunt zien, supergoed! Er werd uit volle borst gezongen en flink gedanst. Goed gedaan hoor!
Vervolgens snel eten en drinken, want we mochten alweer door naar de speelzaal waar we een leuke dramales van juf Rosanne kregen. Ook daar werd weer veel gedanst en gelachen. Als afsluiter van de dag hebben we lekker even een filmpje over carnaval gekeken met daarbij een zakje chips. Het was een geslaagde, drukke, gezellige ochtend!

Thema; 'Over een mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft'.
10 februari 2023 door Juf Priscilla

Ohjee! POEP in de klas?! Groep 1/2B vraagt zich af; 'Wie heeft er bij ons op de grond gepoept?'. Veel kinderen denken dat het paardenvijgen zijn en dat het dus een paard moet zijn geweest die bij ons op de grond heeft gepoept. De kinderen hebben deze poepsoort namelijk weleens zien liggen in het bos en op het strand.
We zijn zo gestart met ons nieuwe thema; 'Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft'. Zoals u eerder heeft kunnen lezen spelen we dit verhaal uit en bent u van harte welkom om op woensdag 22 februari om 12.00u in de aula te komen kijken naar onze voorstelling. De rollen zijn verdeeld en het decor is in de maak!

Afsluiting thema
3 februari 2023 door Juf Priscilla

Vandaag hebben we ons thema over 'programmeren/robots/mediapaspoort' afgerond. Alle kinderen hebben zelf een Bee-Bot geknutseld en we hebben daar vandaag een QR code opgeplakt. Wanneer u deze QR code scant kunt u een filmpje van ongeveer 20 minuten bekijken van ons thema. We hebben heel veel gedaan, maar hebben niet alles gefilmd. Wel kunt u in dit filmpje korte fragmenten van ons thema zien waardoor u een indruk krijgt van wat wij de afgelopen 3 weken hebben gedaan.
Veel kijkplezier!

De afgelopen week hebben de moeder van Tommie, de moeder van Yara en de vader van Thomas ook nog voorgelezen. Hartstikke leuk en nogmaals bedankt!
Maren heeft vandaag de letterkoffer meegekregen. Welke letter zal de letterdief dit keer hebben meegenomen..? Volgende week vrijdag mag Maren laten zien wat zij allemaal gevonden heeft met deze letter!

Maandag starten we met een nieuw thema, namelijk met het boek; 'Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft'. We zullen hier ongeveer 2,5 week over werken en zullen het verhaal gaan uitspelen. We willen u uitnodigen om op woensdag 22 februari te komen kijken naar onze voorstelling van dit boek. Meer informatie hierover volgt nog, maar u kunt deze dag dus alvast vrijhouden!

Voorleesouders en 'De Letterkoffer'
27 januari 2023 door Juf Priscilla

Vanwege de Nationale Voorleesdagen komt er sinds afgelopen woensdag 's morgens een ouder bij ons in de klas voorlezen. De mama en papa van Maren en de mama van Boris hebben al een keertje voorgelezen. Superleuk dat er zoveel enthousiaste ouders zijn die dit willen komen doen!

Jan had vorige week 'De Letterkoffer' meegekregen met daarin de letterdief. De letterdief had de letter 'R' meegenomen en Jan is thuis op zoek gegaan naar spulletjes die beginnen met de letter 'R'. Vandaag heeft Jan aan ons gepresenteerd wat hij allemaal gevonden heeft; een ringstaartmaki, rijmspel, rugzak, roze/rode stift, ruitje/rondje, regenboog en een race-wagen. Knap gedaan, Jan!
Volgende week krijgt een andere leerling de letterkoffer mee naar huis met een nieuwe letter.


Het Pannenkoekendiner
22 december 2022 door Juf Priscilla

Vandaag was het dan zover; we mochten ook ‘s avonds naar school!

Alle kinderen hadden iets meegebracht (waarvoor zeer bedankt ouders!); van stapels pannenkoeken tot gesneden fruit tot slagroom tot hagelslag en stroop. En dan nog natuurlijk iets lekkers te drinken erbij. Echt één groot feest. Er is heerlijk gegeten. Zelf je pannenkoek versieren is ook wel heel leuk. Nog een ijsje toe van de juffen en toen was het feest echt compleet!

Glitters, gel en strikken in de haren. Blouses, gilets en spencers. Jurken, rokken en thematruien. Iedereen zag er prachtig uit!

Vanavond was heel gezellig. Bedankt allemaal!

Kerststukjes
16 december 2022 door Juf Priscilla

Vandaag hebben we kerststukjes gemaakt. Wat zijn alle kerststukjes mooi geworden en wat ruikt het nu lekker naar 'kerst' in de klas!
Monique, Sandra, Gre, Robbert en Cindy; bedankt voor jullie hulp!

Kerst
14 december 2022 door Juf Priscilla

Vandaag hadden we een bijzondere dag met allemaal leuke dingen! Lisa en Liam worden in de kerstvakantie 4 jaar en kwamen vandaag een ochtendje wennen. Na de vakantie starten zij bij ons in de groep. Juf Marijke (die afgelopen schooljaar helaas op een vervelende manier met pensioen is gegaan) kwam de kinderen even gedag zeggen en had voor alle kinderen wat lekkers mee. Wat fijn om haar weer even te zien!

En het was vandaag natuurlijk 'Foute kersttruiendag'. Veel kinderen hadden een leuke kersttrui aangedaan. Ook mochten we een kijkje nemen bij de kerststal in de kerk. Wij hebben Pastor Nagtegaal laten zien dat we het kerstverhaal al heel goed kennen. Een aantal kinderen speelden samen het kerstverhaal na. Daarna wachtte de leesconsulente van de bibliotheek ons op in de klas. Zij vertelde, aan de hand van mooie platen in een vertelkastje, het verhaal van 'De Sneeuwman'.

Verder zijn wij allemaal mooie kerstwerkjes aan het maken, hebben we de letter K van Kerst geleerd, hebben we zoveel mogelijk woorden bedacht die met het woordje KERST beginnen, zingen we gezellige kerstliedjes (ook te vinden op de Kidspagina van 123Zing) en hebben we het veel over het kerstverhaal. Vrijdag gaan we natuurlijk nog de kerststukjes maken. Wat een gezelligheid in de klas!

Sinterklaas op school
5 december 2022 door Juf Priscilla en juf Annemiek

Vanmorgen kwam Sinterklaas met zijn pieten aan in een versierde camper. Meteen in de ochtend mochten we langskomen bij Sinterklaas waar we ons versje hebben laten horen. Uiteraard hebben we ook gezongen voor Maren en Simon die vandaag jarig zijn. Ook mochten we een cadeau kiezen uit de pakjeskamer. Wat een feest! Bedankt Sinterklaas

Pietengym + Sint- en pietenactiviteiten in de klas
29 november 2022 door Juf Priscilla

Vandaag hadden we Pietengym. Er werd geklommen, gesprongen, gezwaaid en met cadeautjes gegooid. Er is hard gewerkt door alle Pietjes!

In de kring kwam er vandaag steeds een Pietendief langs. Er lagen 10 pepernoten op tafel, maar zodra wij even onze ogen dicht hadden waren er ineens pepernoten weggepakt door de Pietendief. Hoeveel pepernoten liggen er nu op tafel? Hoeveel pepernoten zijn er weg en hoe zie je dat? Tijdens speelwerken zullen de groep 2 kinderen hier een vervolgopdracht van krijgen.

Vorige week hebben wij (met een maatje) geprobeerd om zo ver mogelijk te tellen door een cadeautje aan elkaar over te geven. Er waren kinderen die samen helemaal tot 43 konden tellen, knap!
Ook hebben we samen muziek gemaakt op het liedje 'Sint swingt'. Dit liedje kunt u weer terugvinden op de Kidspagina van 123Zing.

Naar het Sinterklaashuis
24 november 2022 door Juf Priscilla

Vandaag zijn we met alle kleutergroepen naar het Sinterklaashuis in Schoorl geweest.
We werden verwelkomd door 4 pieten en iedere groep mocht met een piet mee. Piet liet ons eerst de pakjeskamer zien. De kinderen mochten op een post-it schrijven wat ze graag willen hebben van Sinterklaas. Daarna liet Piet de slaapkamer van de pieten zien. Naast de slaapkamer stond de eettafel en het avond eten van de pieten stond alvast klaar voor vanavond; patat met een kroket voor alle pieten! Vervolgens gingen we naar buiten waar we geoefend hebben om over de daken te lopen en waar we geoefend hebben om pakjes in een schoorsteen te gooien.
Toen liepen we naar de woonkamer waar Sinterklaas op ons zat te wachten naast de openhaard. We hebben hem ons nieuw geleerde liedje; 'De pie-pa-pepernotenbakker' laten horen en mochten daarna even zijn slaapkamer bekijken. Daarna hebben we nog lekkere taaitaai poppetjes versierd. Tenslotte gingen we naar buiten waar iedereen nog een handje pepernoten kreeg; zelfs de hulppapa's en de juf!
Het was een geslaagde ochtend. Alle hulpvaders; heel erg bedankt voor jullie hulp!

De Sint is weer in 't land!
17 november 2022 door Juf Priscilla

De Sint is weer in 't land! Ook in groep 1/2B draait nu alles voornamelijk om de Sint en de Pieten. (In de licht/donker ontdekhoek hebben we sinds deze week nog even iets nieuws; namelijk een schimmenspel. De kinderen kunnen elkaar een verhaal vertellen a.d.h.v. de nachtdieren achter het doek).

In de huishoek spelen de kinderen dat ze Sint of Piet zijn en zelfs Ozosnel is daar van de partij! We hebben een nieuw liedje geleerd; Hophophop. Het liedje kunt u weer terugvinden op de Kidspagina van 123Zing. Ook hebben we een versje geleerd over Piet. Heeft u dit thuis al gehoord? Vandaag hebben we de letter S van Sinterklaas (en van Stan, Sky, Samuel en Sem) geleerd. De kinderen van groep 1 hebben daarna een Sinterklaas geknutseld. De kinderen van groep 2 mogen voor het eerst een stempelblad maken en alle kinderen zijn maandag met juf Annemiek begonnen met het maken van de pietenmutsen. De mutsen zetten wij gezellig op als Sinterklaas maandag 5 december op bezoek komt.
Woensdag kwamen er tijdens het buiten spelen 2 strooipieten langs, wat een verrassing! De Pieten speelden gezellig met ons mee. Juf Ellen is weer terug van haar zwangerschapsverlof en gaf dinsdag weer haar eerste gymles. Er zaten al een paar pietengymopdrachtjes bij, maar de échte pietengymles is op dinsdag 29 november. De kinderen mogen dan weer in hun pietenpak/sinterklaaspak gymmen. Ararat is deze week weer komen wennen. En binnenkort komen Lisa en Liam ook bij ons wennen in de klas. Nog meer gezelligheid dus!

Sint Maarten
11 november 2022 door Juf Priscilla

Vandaag hadden wij, met alle kleutergroepen en de peutergroep, een sfeervolle Sint Maartenviering in de speelzaal. Iedere groep liet een mooi Sint Maarten liedje horen en de kinderen konden elkaars lampion bewonderen.

Afgelopen week hebben we weer hard gewerkt. Zo hebben we een rekenles over de egel gedaan, huisjes geprikt/geplakt en de huisjes gezellig voor het raam gehangen, Sint Maarten liedjes gezongen, veel ontdekt in de licht/donkerhoek en taalspelletjes gespeeld.

Veel plezier vanavond allemaal met het vieren van Sint Maarten!


De licht en donker ontdekhoek
4 november 2022 door Juf Priscilla

In de klas zijn we druk bezig met ons nieuwe thema over licht en donker. We hebben het met elkaar gehad over wat voor soorten licht er zijn en waar licht voor zorgt. In de klas hebben we de herfsthoek omgebouwd tot een 'licht en donker ontdekhoek'. De kinderen kunnen met zaklampen en een lichtbak van alles ontdekken met licht. Ze ontdekken bijv. hoe schaduwen ontstaan, wat er met verschillende materialen gebeurt als je er licht doorheen schijnt enz. Fenna had een heel leuk boekje mee over 'schaduwspel'. Juf vond het boekje zo leuk dat zij hem ook direct heeft gekocht voor in de ontdekhoek!

Verder zijn we natuurlijk ook veel met Sint Maarten bezig. We hebben besproken wie Sint Maarten was en we leren liedjes die we kunnen zingen als we langs de deuren gaan lopen met onze lampion. Vrijdag 11 november zullen we met alle kleutergroepen en de peutergroep Sint Maarten vieren in de speelzaal. De kinderen hoeven hiervoor geen lichtstokje mee.
Op de Kidspagina van 123Zing vindt u een liedje over Sint Maarten die de kinderen dus thuis ook weer gezellig kunnen meezingen. We hebben de letter L van Lampion geleerd (en van Loé en Lauren!)
Vandaag kwam meester Herman weer liedjes met ons zingen en toen we daarna even buiten speelden zagen we een dubbele regenboog. Blijft toch iets magisch!