Nieuws uit groep 4b

Sint op school!
3 december 2021 door Elly en Margret en Aniek

Vandaag, vrijdag 3 december, kwam de Sint op school. Hij kwam met de brandweerwagen, want de brandweer had Sint en zijn Pieten bevrijd van een dak. Daar zaten ze vast.

We hebben vandaag natuurlijk niet gerekend, maar wel heel veel spelletjes gedaan over Sint en Piet. Ook zijn we allemaal in de aula geweest om voor Sint te zingen en een mooi vers te zeggen.

Juf Aniek had ook nog een gave Sinterklaasblues met de boomwhackiers en we hebben een Sintbingo gedaan en Jan was de winnaar!

Kortom, we hadden een superdag!

Een vrolijke klas en gang.
30 november 2021 door Margret en Elly

Omdat de ouders niet zelf kunnen komen kijken, hebben we de meeste werkjes maar even op de foto gezet.

We hebben zo een gezellige klas en gang gemaakt.

Pietengym bij juf Ellen
29 november 2021 door Margret en Elly

Alle kinderen zijn geslaagd voor het Pietendiploma.

Als echte Pieten hebben ze de mooiste kunsten en technieken geleerd.

Pakjes gooien,over daken lopen en zakken met cadeaus bezorgen. Knap hoor.

De Pieten zagen er prachtig uit! Kijk maar naar de foto's.

Strooipieten en schoen zetten!
19 november 2021 door Elly en Margret

Wat een leuke dag hadden wij vandaag, vrijdag 19 november. We waren aan het knutselen aan onze pepernotenpiet (een kokspiet, die pepernoten bakt) en toen werd er op het raam geklopt. Er kwamen twee pieten heeeel veeeel bij ons strooien, lekker hoor!

Ook vertelden ze dat we onze schoen op school mogen zetten. Dus hebben we 's middags maar weer een schoen geknutseld, want niemand wilde natuurlijk op één schoen naar huis.

Nu maar afwachten of Sint onze schoen vult...

Wij krijgen een boek!!
17 november 2021 door Elly en Margret

Vandaag, 17 november was een hele leuke dag voor groep 4 en 5. We gingen allemaal naar de aula. Er kwam een mevrouw op school van een uitgeverij. Zij had twee mensen mee:Tijs van Marle, een schrijver, en Esther van den Brink, een illustrator.

Zij vertelden ons over het boek Knots, dat gaat over de oertijd. Knots is een jongetje dat toen leefde. Juf Diane en juf Loes zijn als oermensen getekend door Esther. Tijs heeft met alle kinderen een quiz gedaan.

Het tweede boek van Knots is net uit. Jim uit groep 5B had de quiz gewonnen en kreeg toen dit boek. Wij kregen allemaal deel 1 van Knots in een mooie tas.

Dit was geregeld vanuit de gemeente Castricum om het lezen onder kinderen te bevorderen.

De mondhygienist op bezoek!
17 november 2021 door Elly en Margret

Vandaag, woensdag 17 november, kwam Marjolijn, de mondhygieniste op bezoek. We hebben het over gezond eten en daar hoort uiteraard wel een gezond gebit bij. Marjolijn had Snappie, de poetskrokodil meegenomen en nog spullen als mondkapjes en handschoenen die zij altijd gebruikt.

Ze heeft ons poetsles gegeven, dus we weten nu allemaal hoe we goed moeten poetsen en geen tand of kies vergeten. We kregen allemaal een mooie tandenborstel en een tube tandpasta en nog een folder voor onze ouders. Ook kregen we voor in de klas een mooie poster.

Het was leuk en leerzaam!

IPC van de smaken zoet,zuur,zout en bitter.
16 november 2021 door Elly en Margret

Vandaag hebben we geleerd dat je tong en neus belangrijk zijn voor het ruiken en het proeven.

We moesten zelf uitproberen of we het verrschil konden proeven tussen de smaken bitter, zout, zuur , zoet en geen smaak.

Soms was dat nog best moeilijk.

IPC natuur: hoe groeien boontjes?
12 november 2021 door Elly en Margret

Wij hebben met de klas een echt experiment gedaan. We hebben boontjes laten groeien.

Wij dachten dat boontjes water nodig hebben om te gaan groeien. Dat is zeker zo. Zonder water groeide de boontjes echt niet.

Wij dachten ook dat boontjes licht nodig hebben om te groeien. Maar dat is niet zo. De boontjes in de donkere kast groeiden ook. Ze willen naar het licht groeien. Ze groeien zelf harder dan boontjes met water en met licht.

Daar waren we wel verrast over. Het is een mooi experiment.

Sint Maarten
11 november 2021 door Elly en Margret en Aniek

We hebben prachtige lampionnen gemaakt in de klas. Natuurlijk over eten. We hebben taarten gemaakt of een fruitlampion. Ze zijn echt prachtig geworden. Kijk maar naar de foto's!

Vanmorgen hebben we voor juf Karin gezongen in de directiekamer. Leuk hoor! We hebben ook nog een nieuw liedje geleerd van juf Aniek. Dat hebben we ook gezongen.

We kregen van juf Karin ook nog wat lekkers!

Opening van ons nieuwe project. "We zijn wat we eten."
26 oktober 2021 door Elly en Margret

Vandaag hebben we ons tweede IPC project geopend: We zijn wat we eten.

Een paar gekke koks hebben heerlijke spaghetti voor ons gekookt. Smullen maar.


Supermuziekles!
15 oktober 2021 door Elly en Margret

Onze stagejuf Aniek heeft een tweelingzus. Ze heet Manon. Zij studeert voor muziekjuf.

Samen hebben ze bij ons een supermuziekles georganiseerd. We hebben gezongen, ritmes geklapt, geluisterd en gedanst.

Het was superleuk!

Goede zaken gedaan op de kinderboekenmarkt!
15 oktober 2021 door Elly en Margret

Vanmorgen hadden we kinderboekenmarkt als afsluiting van de kinderboekenweek. Alle kinderen hebben eerst boekjes gekocht en daarna verkocht. Het was gelukkig even heel mooi weer. We waren dus allemaal buiten.

En we hebben allemaal prachtige boeken gekocht en lekker veel verkocht!!

Het was weer erg leuk!

Afsluiting IPC Wie ben ik?
13 oktober 2021 door Elly en Margret

Vandaag hebben we ons IPC project "Wie ben ik?" afgesloten met een mooie tentoonstelling en een speurtocht door de wijk.

Bedankt voor de grote belangstelling.

De kinderen vinden het altijd leuk om hun werkjes te laten zien.

Mooie viering over de opening van de boekenweek.
8 oktober 2021 door Elly en Margret

Vandaag, 8 oktober, hebben we met de hele school in de mooie nieuwe Corneliuskerk de boekenweek geopend. We hadden een prachtig Kerkuilkoor en we hebben lekker veel gezongen!

Het was een mooie viering.


Allemaal in het zonnetje!
7 oktober 2021 door Elly en Margret en Aniek

We hebben tijdens ons IPC project "Wie ben ik?" allemaal een keer in het zonnetje gestaan. We mochten van alles meenemen waar wij van houden en wat we leuk vinden. Veel kinderen hadden mooie foto's en knuffels mee. Ook sportprijzen en het liefste speelgoed hebben we van klasgenootjes gezien. Je mocht je tentoonstelling zelf presenteren.

Daarna hebben we het kind dat in het zonnetje stond allemaal complimentjes gegeven. Het is altijd fijn om die te ontvangen van de andere kinderen.

We hebben tijdens het presenteren iedereen weer beter leren kennen. Zelfs de juffen hebben een keer in het zonnetje gestaan!

Kijk maar naar de foto's, dan zie je het vast!

Afscheid van meester Jos
1 oktober 2021 door Elly en Margret

Vandaag, vrijdag 1 oktober, nam meester Jos afscheid. Wat een feest. We hebben cowboy Billie Boem voor hem gezongen. Het was een mooi feest op school en we kregen ook nog spekkies!

Borduren...
1 oktober 2021 door Elly en Margret

We hebben met IPC onze eigen naam geborduurd. Best moeilijk maar ze zijn allemaal heel goed gelukt! Kijk maar. Sommige kinderen hadden mazzel, die hadden een korte naam. Zij hebben andere kinderen heel goed geholpen

IPC Hoe snel klopt je hart?
30 september 2021 door Elly en Margret en Aniek

Vandaag hebben we heel veel geleerd over ons hart. Je hart pompt je bloed door je lichaam. We hebben daar in de speelzaal samen met juf Aniek onderzoek naar gedaan. We hebben onze eigen hartslag gemeten in rust en na inspanning. Je hart klopt sneller bij inspanning, dat komt omdat de spieren zuurstof nodig hebben.

Plattegrond van de klas maken
28 september 2021 door Margret en Elly

Vandaag zijn we aan de slag gegaan om een plattegrond van de klas na te bouwen met legosteentjes en/of houten blokjes. Dat was best een pittige opdracht. Daarna werd van het bouwwerk een plattegrond getekend, want ja als de boel wordt afgebroken, wil je nog wel graag zien hoe het bouwwerk eruit heeft gezien. Stap drie was het maken van een legenda met kleur of cijfers, zodat we precies konden zien wat iets betekende op de tekening. Iedereen was goed bezig en er werden knappe oplossingen gevonden voor soms best lastige dingen.

Wie ben ik?: waar hoor ik bij en waar word ik gelukkig van..
17 september 2021 door Elly en Margret

Met IPC zijn we heel druk bezig. Er hebben al een paar kinderen van de groep in het zonnetje gestaan. En dat is echt leuk!

We hebben ook nagedacht over onszelf. Wij horen er echt bij!! In ons gezin, bij de famile, de sportclub, je klas, de scouting. Daar hebben we over getekend.

Ook hebben we goed nagedacht over blij worden. Waar word je nou echt blij van. Daarvan hebben we een smiley zonnebloem gemaakt.

En we hebben ontdekt: WE ZIJN ALLEMAAL BEST VAAK BLIJ!