Nieuws uit groep 6a

Eindelijk weer nieuws uit groep 6a!
2 december 2021 door Githa

Al een lange tijd heeft u niets meer over ons gelezen. En ondertussen hebben we na de herfstvakantie zeker niet stil gezeten. We hebben hieronder alles eens even op een rijtje gezet.

Het nieuwe IPC-thema ‘Wat eten we vandaag’ begon de eerste dinsdag na de vakantie. Toen was ook de opening en aten we heerlijke pannenkoeken. Deze waren door een aantal moeders gebakken.

De overige activiteiten die bij het thema horen, waren:

 • De schijf van vijf besproken, getekend en etenswaar gesorteerd.
 • Een hamburger-kunstwerk én een bord met eten geknutseld.
 • Een menu samengesteld en een menukaart gemaakt.
 • Vragen over hygiëne en het houdbaar houden van eten bedacht. En deze vervolgens aan de eigenaresse en de kok van ‘Eetbarlekker’ gesteld.

Wat hebben we nog meer gedaan en beleefd?

 • Lampionnen gemaakt.
 • Verkleed naar school gegaan vanwege Halloween.
 • Nieuwe boeken in de bibliotheek gezocht.
 • Naar de bioscoop in Castricum (documentaire-festival/IDFA) geweest.
 • Lekker buiten gespeeld en 'pietentrucs' uitgeprobeerd.
 • Pieten kwamen strooien.
 • Tijdens de muziekles van meester Herman ritmes geklapt en muzieknoten gelezen.

Bekijk de bijbehorende foto’s maar eens. Ze geven een goede indruk van waar we de afgelopen weken mee bezig zijn geweest. Wat een fijne en een leerzame periode!

Kerkviering, laatste IPC-opdrachten, Zuiderzeemuseum en boekenmarkt.
19 oktober 2021 door Githa

De laatste twee weken voor de vakantie waren best vol, maar met allerlei fijne activiteiten.

Om te beginnen hebben we de Kinderboekenweek geopend. Dit deden we tijdens de kerkviering. De kinderen vonden het heel mooi en speciaal om na zo’n lange tijd weer in de kerk te zitten. We zongen allerlei liedjes die met het thema ‘beroepen’ te maken hebben. Het was fijn om zo met de school weer samen te zijn.

Afgelopen week hebben we de laatste IPC-opdrachten gedaan. Elk groepje maakte een babyspeeltje en een wijkcentrum. Voordat we het wijkcentrum konden tekenen, moesten we eerst de bijbehorende interviews bekijken. De informatie hieruit hebben we geordend en in een schema gezet.

Bij juf Nelleke maakten de kinderen in drie lessen allemaal een beeldje van een jong of oud persoon. Deze zijn heel goed gelukt. En wat super dat er een oma en twee ouders konden helpen.

Afgelopen donderdag hebben we het thema ‘Jong en oud’ afgesloten met een bezoek aan ’t Zuiderzee museum. Daar vertelde een mevrouw o.a. over oude ambachten en we deden een speurtocht. Dit was een heel leuk én leerzaam.

Vrijdag 15 okt. was de boekenmarkt. We konden we dit lekker buiten doen. Het zonnetje scheen zelfs! Iedereen had boeken kunnen verkopen en kopen. Dus toen de markt afgelopen was, gingen we nog even heerlijk lezen!

Na de vakantie starten we met een nieuw IPC-thema. Deze openen we op dinsdag 26 okt. op een heel speciale manier…. Maar nu eerst nog even genieten van de herfstvakantie allemaal!

Tot gauw.

Afscheid juf Jenny, schoolreisje, IPC-taak en Egmond aan zee.
27 september 2021 door Githa

De afgelopen twee weken hebben we een hoop leuke en leerzame dingen gedaan.

We hebben met de hele klas een mooie hartjesketting voor juf Jenny gemaakt en deze op woensdag 15 sept. aan haar gegeven. De hele school was daarbij, want juf Jenny nam afscheid.

Donderdag 16 sept. was het schoolreisje naar Schoorl/Camperduin. Dit was een groot succes. Ten eerste omdat het heerlijk weer was en ten tweede omdat we allemaal leuke activiteiten hebben gedaan. Via één van de ouders zijn er al wat foto's gedeeld, maar op de site zijn nog wat andere foto's van deze topdag te zien.

Tijdens één van de eerste IPC-taken hebben we onderzocht en ervaren hoe het is om oud te zijn. Ze hebben ontdekt tegen welke beperkingen oudere mensen lopen. De kinderen vonden dit spannend en/of raar. Maar op de foto's dat is te zien dat ze óók veel plezier tijdens deze opdracht hadden.

Afgelopen vrijdag zijn we naar Egmond aan zee; het Juttersoord 'Terug naar de kust’, geweest. We hebben daar veel geleerd over o.a. wat afval (en met name plastic) met de natuur doet. Op het strand hebben we gejut en we maakten ook nog mooie ‘kunstwerken’ van afval, zoals een octopus- stoel/zetel. Tot slot deden we nog ‘Het scheid-spel'. Hierdoor weet iedereen nu extra goed hoe het afval gescheiden moet worden. Wat hebben we een supergaaf uitje gehad en wat was weer een mooi weertje. Wat een bofkonten zijn wij!

bibliotheek, dansdag en tekenwedstrijd
6 september 2021 door Githa

Afgelopen woensdag zijn we dit schooljaar voor het eerst naar de bibliotheek geweest. Dat was heel fijn. Iedereen heeft weer een aantal leesboeken en is meteen heerlijk gaan lezen.

Donderdag was de dansdag. Wat hebben we gedanst en genoten! Sommige kinderen vonden het eerst even spannend, maar uiteindelijk heeft iedereen gedanst. Aan het einde van de dag hebben we ook de dansjes van de groep 6b, 7a en 7b kunnen zien. Wat een gave dag was dit!

Vrijdag hebben we samen de mooiste tekening van klas gekozen (dit is een onderdeel van 'De gouden weken'). En dat was de tekening (= nr 11) van ...... Mikay!!!! (zie de foto). Deze tekening hebben we aan juf Helga gegeven en zij gaat samen met de leerlingenraad bekijken wie van de groepen 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8 de winnaars worden. We zijn natuurlijk zeer benieuwd wie dat gaat worden.

Kennismakingsspel en verjaardagskalender.
29 augustus 2021 door Githa

Ook voor mij, juf Githa, is de kop eraf. Woensdag was mijn eerste dag met de groep. Deze dag en de rest van de week zijn we vooral bezig geweest met het goed leren kennen van elkaar én de sfeer in de groep (‘De gouden weken’). We hebben o.a. het ‘start-van-schooljaar-bordspel' gedaan. Tijdens dit spel moesten de kinderen elkaar allerlei vragen stellenen, zoals ‘Wat is je lievelingskleur?’ of ‘Wat heb je in de vakantie gedaan?’

Ieder kind heeft deze week ook een speciaal ‘bingoblad’ gekregen. Op dit blad staan geen getallen maar een soort ‘opdrachtjes’, die er o.a. voor zorgen dat de kinderen zich fijn voelen in de klas en/of nadenken over hun eigen handelen in de klas. Als een kind iets heeft gedaan dan kan het daarbij behorende vakje ingekleurd/doorgestreept worden. Voor het hele blad krijgen ze een week de tijd. Na de tweede dag had iedereen heeft al 1 of meerder rijtjes vol. Dus dat gaat goed.

Donderdag en vrijdag hebben we elke dag even aan de verjaardagskalender gewerkt. De kinderen konden uit twee soorten kiezen. Daar zijn ze heerlijk enthousiast mee aan de slag gegaan. Op de foto’s is te zien hoe ijverig en creatief de kinderen bezig zijn geweest.

Kortom: We zijn deze eerste week goed gestart.

Wat een fijne groep!

1e week groep 6A
24 augustus 2021 door Juf Annemarie

Hallo allemaal,

De kop is eraf! Wij zijn weer heerlijk gestart. De 1e week leren wij elkaar goed kennen en werken wij aan een veilige en goede sfeer in de klas. Dit noemen wij de 'Gouden week". Wij doen dit door veel samenwerkopdrachten en spelletjes. Dit bevalt de kinderen wel...