Nieuws uit groep 6a

Musical, nieuw ipc-thema, muziek en afscheid juf Nelleke.
17 mei 2022 door Githa

Wat zijn we na de meivakantie weer lekker actief en creatief begonnen. Woensdag is namelijk het oefenen voor de musical gestart. Vrijdag kregen we weer muziek van meester Herman én maakten we met z'n allen een groot (afscheids)boek. Dit keer knutselden we niet met juf Nelleke, maar voor juf Nelleke. Wij zijn zelf heel trots op het resultaat en denken dat juf Nelleke dat ook is. Op de foto’s zijn de 'kunstwerken' die we voor haar gemaakt hebben te bewonderen. Ook is te zien hoe de eerste musical-les van juf Ivana en meester Simon verliep, en hoe we het IPC-thema ‘Luchthavens’ aan de hand van een spel hebben geopend. Dit was een leuk begin en zorgt ervoor dat de kinderen extra enthousiast met het thema aan de slag zullen gaan. Het thema past goed bij de tijd van het jaar en de actualiteit. En daardoor zullen we extra veel over dit onderwerp leren!

Koningsspelen 2022.
24 april 2022 door Githa

Afgelopen vrijdag hebben we de Koningsspelen op een gezellige en sportieve manier gevierd. Eerst dansten en zongen we op/met het Koningsspelen-lied ‘Fittop10’ van Kinderen van Kinderen. Daarna maakten we met de hele klas een krijttekening op het plein. Dit hoorde bij de actie ‘Koning Krijtjevan Wibra. We probeerden o.a. een Mandela te maken, maar dat was lastiger dan we dachten. Uiteindelijk is het in ieder geval een kleurrijk kunstwerk geworden en hebben we tijdens het maken veel lol gehad. Meteen hierna vertrokken we naar de Voetel. De klas werd daar in twee groepen verdeeld. De ene groep ging eerst kickboksen en de andere laser gamen. Hierna werd er gewisseld. Tijdens het kickboksen werden de kinderen flink uitgedaagd en waren ze dus zeer actief. Tijdens het laser gamen gingen ze het hele tennispark rond en iedereen was lekker fanatiek bezig. Na een uurtje fietsten we weer terug naar school. Daar speelden we nog oud Hollandse spelletjes en een dino-quiz. Kortom; we hebben een fijne dag gehad. En deze was natuurlijk extra geslaagd door het heerlijke zonnige weer.

Wij, de juffen, hopen voor iedereen dat het tijdens de meivakantie ook lekker weer zal zijn. Na de vakantie zullen we vanaf woensdag met de musical beginnen. Deze past bij het nieuwe IPC-thema. We gaan er ongeveer 6 weken aan werken en daar hebben we natuurlijk veel zin in, maar eerst gaan we van deze welverdiende vakantie genieten.

Kijk tot slot nog even naar de vele leuke foto’s van de Koningsspelen, maar ook naar de foto’s van de paasviering en de paaslunch van vorige week.

De Grote Rekendag, levend ganzenbord, zingen voor Oekraïne en dino’s.
31 maart 2022 door Githa

Gisteren was De Grote Rekendag. We begonnen met de hele school op het plein. Iedereen kwam door een mooie, grote poort waar foto’s van onze groeps- bouwwerken op stonden. Alle juffen waren als bouwvakker of architect verkleed. Ook liepen er twee buurmannen rond! Wat een gaaf begin! Hierna startten we in de klas o.a. met het kijken naar filmpjes over een architect en zijn we vervolgens zelf als ‘architecten’ aan de slag gegaan. De kinderen waren razend enthousiast en maakten de mooiste ontwerpen. Vandaag kwamen de ouders tijdens de inloop-ochtend kijken, we informeerden ze over de leuke en leerzame dag. Wat was het fijn om na zo’n lange tijd weer zo veel (groot)ouders in de klas te hebben. De kinderen genoten ervan om alles te vertellen en te laten zien.

Op de foto’s zien jullie alles van De Grote Rekendag, én van wat we de afgelopen weken nog meer hebben gedaan; zoals Levend ganzen bord in de kerk (georganiseerd door stichting WOL), zingen voor Oekraïne op het plein en dino’s maken van vilt met juf Nelleke.

Kortom; we zitten niet stil ;-)

Nieuw IPC-thema én een zeer geslaagde speelgoedmarkt!
15 maart 2022 door Githa

Vorige week maandag zijn we alweer met het nieuwe IPC-thema begonnen. Het begin was best spannend, want Juf Annemarie had namelijk supergrote voetafdrukken in de bosjes van de school gevonden! De kinderen waren zó nieuwsgierig en durfden dus wel te gaan kijken. Door het gesprek dat er volgde hebben we besloten er gipsafdrukken van te maken. Deze liggen nu in de klas. Tijdens het bekijken van deze voetafdrukken kwamen de kinderen tot de conclusie dat deze van dinosaurussen (zouden kunnen) zijn en dat dit het onderwerp van het nieuwe IPC-thema is. Vervolgens zijn ze enthousiast met allerlei stellingen over dinosaurussen aan de slag gegaan en wat ze nog willen weten over deze reusachtige dieren. Kortom; ook over dit thema gaan we weer veel leren.

Vorige week was juf Julia er de hele week. Zij had namelijk een stageweek. Zij heeft elke dag wat lesjes geven en heeft daardoor veel geleerd. Maar wij natuurlijk ook van haar.

Afgelopen vrijdag was 's middags de speelgoedmarkt. De hele klas had er enorm veel zin in. Een deel ging verkopen of kopen, óf allebei. Én er waren kinderen die kinderen uit groep 3 gingen helpen bij het kopen en/of verkopen. Quinty mocht voor het goede doel tulpen verkopen. Totaal heeft de klas ruim €300,- voor Stichting WOL opgehaald. Dat is echt geweldig!

Op de foto's kunt u de ‘hoogtepunten’ van vorige week zien, én ook wat oudere foto's.

Ipc, topo, gym, nationale voorleesdagen én voorleeswedstrijd!
6 februari 2022 door Githa

De afgelopen weken waren een beetje vreemd, omdat we een periode niet allemaal op school konden zijn. Op een geven moment was er maar een klein clubje kinderen in de klas en na een tijdje ongeveer de helft van het totaal. Gelukkig konden we deze week uiteindelijk weer met de hele klas op school aan het werk. Wat heerlijk dat iedereen er weer was!

Wat hebben de laatste weken toch allemaal gedaan? We hebben aan de topografie van Nederland in ons werkschrift gewerkt. En tijdens IPC probeerden we de werelddelen vanaf een globe na te tekenen. Dat laatste was natuurlijk niet eenvoudig, maar dat is ook wat we moesten ervaren.
Ofte wel: Hoe kun je iets wat rond is, op een plat vlak tekenen?

Op 26 januari startten de nationale voorleesdagen. Wij kregen het boek ‘Miljonairskind - Het geheim van het onderhuis'. Via een aantal filmpjes hebben we de schrijfster van dit boek leren kennen. Tijdens zo'n filmpje las ze ook een stukje uit het boek voor en hebben we daarna zelf één van de kamers van het onderhuis bedacht en getekend. Afgelopen vrijdag was de voorleeswedstrijd. Samen met de andere groep 6 en de groepen 7 zaten we in de speelzaal. Groep 8 presenteerde het en zat in de jury. Het was best spannend, want Lennart deed ook mee. En hij werd.......... tweede! Dat is natuurlijk superknap en we zijn ontzettend trots op hem.

Op de foto's kunt u alles zien. Ook ziet u dat we afgelopen donderdag lekker hebben gegymd en dat Julia, de stagiaire enthousiast meedeed :-)

Nieuw IPC-thema in het nieuwe jaar.
16 januari 2022 door Githa

Gelukkig konden we na de kerstvakantie meteen weer naar school. Wat enorm fijn!

Deze eerste schoolweek in het nieuwe jaar was op twee momenten heel speciaal.

Ten eerste begonnen de groepen 5 en 6 meteen met het nieuwe IPC-thema. De start hiervan was een écht avontuur, want dit was namelijk een escaperoom. De kinderen vonden dit geweldig om te doen. Door de hele school lagen opdrachten die opgelost moesten worden. De kinderen waren dus op ‘ontdekking’ gegaan en terwijl ze bezig waren ontdekten ze dat de escaperoom over allerlei ontdekkingsreizigers ging. Dit alles past natuurlijk helemaal bij het nieuwe thema: ‘Ontdekkingsreizigers en avonturiers’!!! Vervolgens zijn we bij juf Nelleke ook met dit onderwerp aan de slag gegaan. Tijdens haar les ontdekten we de onderwaterwereld en daarna gingen we aan de slag met het maken van fantasie-onderwaterdieren.

Ten tweede proostten we deze week nog op het nieuwe jaar met limonade ;-) en hebben we tevens besproken welke nieuwe/goede voornemens we hebben ten aanzien van school (zowel op cognitief als op sociaal gebied).

Kortom; Groep 6a is 2022 heel erg goed gestart!

December in groep 6a.
29 december 2021 door Githa

Nog een aantal dagen en dan gaan we het nieuwe jaar in. Maar eerst blikken we nog even terug op de laatste en feestelijke dagen van december in onze groep. Op de foto’s de foto’s kunt u zien hoe we hier met z’n allen van hebben genoten. Wat een gezellig kerstontbijt en een mooie kerkviering hebben we gehad!

Bij deze wensen wij u allemaal een heel fijne jaarwisseling én hopen wij de kinderen na de vakantie weer gauw op school en in de klas te zien.

Groeten juf Annemarie en juf Githa.

Dag Sinterklaas, hallo kerst!
8 december 2021 door Githa

Vrijdag vierden we Sinterklaas. Dit is een heel leuk en gezellig feest geweest. Alle kinderen hadden enorm hun best op de surprises en rijmen gedaan. De surprises en rijmen voor én van Romy en Naomi werden online (Via Teams) voorgelezen en uitgepakt. Wat fijn dat ze er op die manier toch even bij konden zijn en mee konden doen.

Maandag zijn we meteen begonnen met het versieren van de klas met kerstversiering. De kerstboom staat er erg mooi bij. Ook zijn we bezig met het maken van een kerst-blockposter/heel grote kerstkleurplaat. De kinderen vinden dit superleuk en zijn er heel enthousiast mee aan de slag gegaan. Kijk maar eens naar alle foto's.

Eindelijk weer nieuws uit groep 6a!
2 december 2021 door Githa

Al een lange tijd heeft u niets meer over ons gelezen. En ondertussen hebben we na de herfstvakantie zeker niet stil gezeten. We hebben hieronder alles eens even op een rijtje gezet.

Het nieuwe IPC-thema ‘Wat eten we vandaag’ begon de eerste dinsdag na de vakantie. Toen was ook de opening en aten we heerlijke pannenkoeken. Deze waren door een aantal moeders gebakken.

De overige activiteiten die bij het thema horen, waren:

 • De schijf van vijf besproken, getekend en etenswaar gesorteerd.
 • Een hamburger-kunstwerk én een bord met eten geknutseld.
 • Een menu samengesteld en een menukaart gemaakt.
 • Vragen over hygiëne en het houdbaar houden van eten bedacht. En deze vervolgens aan de eigenaresse en de kok van ‘Eetbarlekker’ gesteld.

Wat hebben we nog meer gedaan en beleefd?

 • Lampionnen gemaakt.
 • Verkleed naar school gegaan vanwege Halloween.
 • Nieuwe boeken in de bibliotheek gezocht.
 • Naar de bioscoop in Castricum (documentaire-festival/IDFA) geweest.
 • Lekker buiten gespeeld en 'pietentrucs' uitgeprobeerd.
 • Pieten kwamen strooien.
 • Tijdens de muziekles van meester Herman ritmes geklapt en muzieknoten gelezen.

Bekijk de bijbehorende foto’s maar eens. Ze geven een goede indruk van waar we de afgelopen weken mee bezig zijn geweest. Wat een fijne en een leerzame periode!

Kerkviering, laatste IPC-opdrachten, Zuiderzeemuseum en boekenmarkt.
19 oktober 2021 door Githa

De laatste twee weken voor de vakantie waren best vol, maar met allerlei fijne activiteiten.

Om te beginnen hebben we de Kinderboekenweek geopend. Dit deden we tijdens de kerkviering. De kinderen vonden het heel mooi en speciaal om na zo’n lange tijd weer in de kerk te zitten. We zongen allerlei liedjes die met het thema ‘beroepen’ te maken hebben. Het was fijn om zo met de school weer samen te zijn.

Afgelopen week hebben we de laatste IPC-opdrachten gedaan. Elk groepje maakte een babyspeeltje en een wijkcentrum. Voordat we het wijkcentrum konden tekenen, moesten we eerst de bijbehorende interviews bekijken. De informatie hieruit hebben we geordend en in een schema gezet.

Bij juf Nelleke maakten de kinderen in drie lessen allemaal een beeldje van een jong of oud persoon. Deze zijn heel goed gelukt. En wat super dat er een oma en twee ouders konden helpen.

Afgelopen donderdag hebben we het thema ‘Jong en oud’ afgesloten met een bezoek aan ’t Zuiderzee museum. Daar vertelde een mevrouw o.a. over oude ambachten en we deden een speurtocht. Dit was een heel leuk én leerzaam.

Vrijdag 15 okt. was de boekenmarkt. We konden we dit lekker buiten doen. Het zonnetje scheen zelfs! Iedereen had boeken kunnen verkopen en kopen. Dus toen de markt afgelopen was, gingen we nog even heerlijk lezen!

Na de vakantie starten we met een nieuw IPC-thema. Deze openen we op dinsdag 26 okt. op een heel speciale manier…. Maar nu eerst nog even genieten van de herfstvakantie allemaal!

Tot gauw.

Afscheid juf Jenny, schoolreisje, IPC-taak en Egmond aan zee.
27 september 2021 door Githa

De afgelopen twee weken hebben we een hoop leuke en leerzame dingen gedaan.

We hebben met de hele klas een mooie hartjesketting voor juf Jenny gemaakt en deze op woensdag 15 sept. aan haar gegeven. De hele school was daarbij, want juf Jenny nam afscheid.

Donderdag 16 sept. was het schoolreisje naar Schoorl/Camperduin. Dit was een groot succes. Ten eerste omdat het heerlijk weer was en ten tweede omdat we allemaal leuke activiteiten hebben gedaan. Via één van de ouders zijn er al wat foto's gedeeld, maar op de site zijn nog wat andere foto's van deze topdag te zien.

Tijdens één van de eerste IPC-taken hebben we onderzocht en ervaren hoe het is om oud te zijn. Ze hebben ontdekt tegen welke beperkingen oudere mensen lopen. De kinderen vonden dit spannend en/of raar. Maar op de foto's dat is te zien dat ze óók veel plezier tijdens deze opdracht hadden.

Afgelopen vrijdag zijn we naar Egmond aan zee; het Juttersoord 'Terug naar de kust’, geweest. We hebben daar veel geleerd over o.a. wat afval (en met name plastic) met de natuur doet. Op het strand hebben we gejut en we maakten ook nog mooie ‘kunstwerken’ van afval, zoals een octopus- stoel/zetel. Tot slot deden we nog ‘Het scheid-spel'. Hierdoor weet iedereen nu extra goed hoe het afval gescheiden moet worden. Wat hebben we een supergaaf uitje gehad en wat was weer een mooi weertje. Wat een bofkonten zijn wij!

bibliotheek, dansdag en tekenwedstrijd
6 september 2021 door Githa

Afgelopen woensdag zijn we dit schooljaar voor het eerst naar de bibliotheek geweest. Dat was heel fijn. Iedereen heeft weer een aantal leesboeken en is meteen heerlijk gaan lezen.

Donderdag was de dansdag. Wat hebben we gedanst en genoten! Sommige kinderen vonden het eerst even spannend, maar uiteindelijk heeft iedereen gedanst. Aan het einde van de dag hebben we ook de dansjes van de groep 6b, 7a en 7b kunnen zien. Wat een gave dag was dit!

Vrijdag hebben we samen de mooiste tekening van klas gekozen (dit is een onderdeel van 'De gouden weken'). En dat was de tekening (= nr 11) van ...... Mikay!!!! (zie de foto). Deze tekening hebben we aan juf Helga gegeven en zij gaat samen met de leerlingenraad bekijken wie van de groepen 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8 de winnaars worden. We zijn natuurlijk zeer benieuwd wie dat gaat worden.

Kennismakingsspel en verjaardagskalender.
29 augustus 2021 door Githa

Ook voor mij, juf Githa, is de kop eraf. Woensdag was mijn eerste dag met de groep. Deze dag en de rest van de week zijn we vooral bezig geweest met het goed leren kennen van elkaar én de sfeer in de groep (‘De gouden weken’). We hebben o.a. het ‘start-van-schooljaar-bordspel' gedaan. Tijdens dit spel moesten de kinderen elkaar allerlei vragen stellenen, zoals ‘Wat is je lievelingskleur?’ of ‘Wat heb je in de vakantie gedaan?’

Ieder kind heeft deze week ook een speciaal ‘bingoblad’ gekregen. Op dit blad staan geen getallen maar een soort ‘opdrachtjes’, die er o.a. voor zorgen dat de kinderen zich fijn voelen in de klas en/of nadenken over hun eigen handelen in de klas. Als een kind iets heeft gedaan dan kan het daarbij behorende vakje ingekleurd/doorgestreept worden. Voor het hele blad krijgen ze een week de tijd. Na de tweede dag had iedereen heeft al 1 of meerder rijtjes vol. Dus dat gaat goed.

Donderdag en vrijdag hebben we elke dag even aan de verjaardagskalender gewerkt. De kinderen konden uit twee soorten kiezen. Daar zijn ze heerlijk enthousiast mee aan de slag gegaan. Op de foto’s is te zien hoe ijverig en creatief de kinderen bezig zijn geweest.

Kortom: We zijn deze eerste week goed gestart.

Wat een fijne groep!

1e week groep 6A
24 augustus 2021 door Juf Annemarie

Hallo allemaal,

De kop is eraf! Wij zijn weer heerlijk gestart. De 1e week leren wij elkaar goed kennen en werken wij aan een veilige en goede sfeer in de klas. Dit noemen wij de 'Gouden week". Wij doen dit door veel samenwerkopdrachten en spelletjes. Dit bevalt de kinderen wel...