Nieuws uit groep 1-2d

Boekenmarkt
9 oktober 2020 door Juf Sannie en juf Astrid

Gisteren sloten we het thema kunst af met een kunstroute. Vanmorgen sloten we de Kinderboekenweek af met onze jaarlijkse boekenmarkt. En wat was het weer leuk! Het eerste half uur mochten wij op pad met onze portemonneetjes om zelf boekjes te kopen. Het tweede half uur waren wij aan de beurt om te verkopen op ons kleedje. De regen maakte er een abrupt einde aan, maar dat heeft de pret niet gedrukt. De kinderen hebben genoten en zijn blij met hun ‘nieuwe’ aankopen.

Genoeg te lezen in de herfstvakantie!

In het album kunt u wat foto’s zien van vanmorgen.

Wij wensen jullie allen een gezellige herfstvakantie!


Schoolreisje 1-2d
30 september 2020 door Juf Astrid

Wat hebben wij het getroffen met schoolreisje. Mooi weer, een speeltuin alleen voor de kinderen van de Kerkuil en voldoende hulp van ouders. We konden ons niet meer wensen. Na het spelen nog naar een voorstelling over Betsie het roze biggetje. Het was een geslaagde en gezellige dag.

Herfsttafel
25 september 2020 door Juf Sannie en juf Astrid

Wanneer de kinderen ‘s ochtends het plein oplopen, staan de ogen naar beneden gericht: zoekend naar de kastanjes die rondom onze prachtige kastanjeboom liggen. Want sinds een week of twee liggen ze er weer. Het blijft toch iets magisch hebben om als jong kind op deze manier de start van de herfst te ‘voelen’.

Ieder jaar rond deze tijd duiken we stiekem de kerktuin in, die grenst aan ons lokaal. Tijdens de lessen horen wij kastanjes vallen op ons dak. Het werd tijd om deze eens te gaan rapen en onze herfsttafel in te gaan richten. De kerktuin is vanaf ons lokaal alleen te bereiken via het raam; dat werd dus klimmen. We hebben veel gevonden: bolsters, kastanjes, blaadjes en takjes in de vorm van de letter ‘r’ en de letter ‘l’. Sef had ook nog een mooie vondst. Een egeltje! Zo dacht hij op het eerste gezicht. Het bleek een tamme kastanje te zijn...

In het album kunt u de foto’s bekijken. Ook vindt u weer enkele foto’s over ons thema kunst. Vorige week hebben wij het in de klas over bouwkunst gehad. In groepen bedachten de kinderen welk gebouw zij wilden gaan maken en hoe zij dit gezamenlijk konden aanpakken. Wat hebben ze goed samengewerkt. We waren erg trots op hen. De resultaten waren: een kerk van K’nex, een ‘Achtbaanmuseum’ van rietjes, Het Rijksmuseum van blokken en het Colosseum van Clicks

De afgelopen week hebben wij ons toegespitst op kunst in en middels muziek en dans. Vandaag heeft u per e-mail een video ontvangen over onze muziekles met meester Herman. U ziet daar o.a. de kinderen muziek maken met de Boomwhackers. Dat was gaaf!

Bezoek aan de Corneliuskerk
24 september 2020 door juf Sannie en juf Astrid

Wat zijn we lang niet in de Corneliuskerk geweest. Sinds de brand zijn alle vieringen bij de Heeren van Limmen geweest. Ook volgende week vrijdag zal de Kinderboekenweekviering daar plaatsvinden. Tóch hebben wij vandaag een kijkje in de 'nieuwe' kerk mogen nemen. Er is door vakmensen en vrijwilligers ontzettend veel werk verricht de afgelopen twee jaar. Pastor Olling gaf ons een rondleiding door de kerk. Hij liet ons foto's zien van net na de brand en zo konden we goed vergelijken hoe het toen was en hoe het er nu allemaal uitziet. Indrukwekkend hoor.

Klik op het album hiernaast om de foto's bekijken.

Opening museum
15 september 2020 door Juf Astrid en juf Sannie

In groep 1-2d zijn er al veel kunstwerken gemaakt. Deze staan in ons kinderkunstmuseum. Gisteren hebben we dit museum ook geopend. Het lint is doorgeknipt en een suppoost zorgt dat alles goed verloopt in het museum. Enkele kinderen hebben er met veel plezier een rondleiding gekregen.

Thema kunst
11 september 2020 door Juf Sannie en juf Astrid

We zijn volop spelenderwijs aan het leren over ‘kunst’. Ook hebben de kinderen zelf al mooie kunstwerken gemaakt van verf, oliekrijt, (chamotte)klei en andere materialen. We hebben ontdekt dat je met de slacentrifuge en verf verrassende kunst kunt maken, we hebben geleerd hoe we kleuren kunnen mengen en weten hier ook een versje bij. We hebben een liedje geleerd over een olifantje die met zijn billen op de verfdoos is gaan zitten, we lezen elke dag uit ‘Pim en Pom naar het Rijksmuseum’, we hebben de letter ‘m’ geleerd van ‘mooi’...


En dit is nog maar een greep uit waar we allemaal mee bezig zijn binnen ons huidige thema.

In het fotoalbum ziet u foto’s van een taalactiviteit vandaag. Van de week hebben de kinderen al de letter ‘m’ met bijbehorend klankgebaar geleerd bij juf Astrid. Vandaag bij juf Sannie hebben zij een spelletje gedaan waarbij ze goed moesten luisteren of zij de letter ‘m’ aan het begin hoorden. De opdracht luidde: ‘Pak iets van het kleed. Wat is het? Hoor je de letter ‘m’ vooraan het woord? Dan houd je het omhoog. Hoor je een andere letter vooraan? Dan houd je het omlaag.’.

De meeste kinderen hoorden het verschil al goed, knap hoor. Luisteren naar beginklanken is iets wat wij veel doen in de kleuterklas en dus regelmatig spelenderwijs ‘oefenen’.

In het album ziet u ook de kunstwerken die tot nu toe gemaakt zijn en in ons ‘Kinderkunstmuseum’ hangen. Maandag wordt het museum geopend en kunnen de kinderen ook daadwerkelijk in deze themahoek spelen. Mét o.a. een heuse kassa, entreekaartjes en prijslijst.

Oefenen liedjes Kinderboekenweek
11 september 2020 door Juf Sannie en juf Astrid

Vandaag hebben wij met Mia, Wilma en Marja voor de eerste keer de liedjes geoefend voor de viering van de Kinderboekenweek. Wat een leuke liedjes ook weer dit jaar! We zullen de komende weken nog vaker gaan oefenen.

De Kinderboekenweek 2020 ‘En toen’ is van 30 september tot en met 11 oktober en staat volledig in het teken van geschiedenis.

Op YouTube staat inmiddels ook weer het Kinderboekenweeklied 2020 van Kinderen voor Kinderen: ‘En toen’. Leuk om thuis samen te bekijken en te beluisteren!

Opening thema kunst
5 september 2020 door juf Sannie en juf Astrid

Beelden komen tot leven:

Maandag 31 augustus zijn wij gestart met ons thema ´Kunst´. Alle kleutergroepen kwamen in de speelzaal, die was omgetoverd in een museumzaal. Er stond een bouwwerk, door kinderen zelf was gemaakt en er stond ook een vogel gemaakt van kurken. Maar er stonden ook 4 beelden die wel heel veel op ´hun juffen´ leken. Meester Dennis ging telkens naar 1 beeld toe om die eens goed te bekijken. Ooo, het beeld kwam tot leven! Het eerste beeld was een mevrouw met een hele mooie zwarte jurk die een lied op een dwarsfluit speelde. Prachtig! Daarna kwam meester Dennis bij een beeldhouwer. Deze liet een brood klei aan de kinderen zien en in zeer korte tijd had ze een paddenstoel en een duimbakje van de klei gemaakt. Het volgende beeld was een schilder. Deze vertelde dat je met maar 2 of 3 kleuren verf nog veel meer kleuren kunt maken. Een leerling wist al te vertellen dat dat mengen heet. Tot slot kwam meester Dennis bij een danseres. Zij vertelde dat niet altijd alles meteen lukt. Eerst veel oefenen. De danseres oefende op sokjes en na veel oefening kon ze dansen op hakken.

Zo hebben de kinderen al kennis gemaakt met verschillende soorten kunst. In de komende weken zullen zij nog veel meer te weten komen over de verschillende kunstvormen. En natuurlijk gaan ze zelf ook dingen ontdekken en kunstwerken maken. In ons lokaal ontstaat dan een heus museum met alle werkjes van de kinderen.

Meerssen gooit kunst in de verkoop | 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg

We zijn weer gestart!
21 augustus 2020 door juf Sannie en juf Astrid

We zijn weer begonnen! Groep 1-2 d van de Kerkuil: een klas met kinderen voor wie de juffen, het lokaal en sommige kinderen al bekend waren. Maar we hebben er ook nieuwe klasgenoten bij gekregen en dat vinden wij heel gezellig. Kai, Jet, Jip, Stijn, Lex, Emmaly en Mees: welkom!
Welkom - Onthaal In Nederlandse Taal Vector Illustratie ...

Deze eerste week na de zomervakantie zijn we rustig opgestart. We hebben kennis gemaakt met elkaar d.m.v. liedjes en kringactiviteiten, maar natuurlijk ook door samen te spelen en samen de hoeken en materialen te verkennen. Deze week hebben we al twee keer gegymd en ook heeft ieder kindje een handje geknutseld, zodat als zij zelf een dag 'helpend handje' van de juf zijn, deze al klaar ligt. Iedereen heeft een vast maatje in de vriendjesrij gekozen. We weten bij welke tafelgroep (kleur) we zitten en wat onze lunchplek is. Eigenlijk hebben we al best veel gedaan en geleerd in deze eerste schoolweek.

Volgende week werken wij nog één week zonder thema en de maandag erop zullen wij dan van start gaan met het eerste thema van dit jaar. Alle kleuterjuffen zijn natuurlijk al druk bezig met de voorbereidingen maar voor jullie is het nog even geheim...

Als u op het album hiernaast klikt kunt u de foto's bekijken van de eerste schoolweek van groep 1/2 d.

Welkom
18 augustus 2020 door Mascha Groenhof

We zijn weer gestart!

Juf Astrid en juf Sannie wensen alle kinderen een prachtig schooljaar 2020-2021.