Nieuws uit groep 6b

De maand april in groep 6b!
5 mei 2023 door de juffen

Het is ondertussen begin mei, maar wat hebben we de hele maand april veel gedaan! Veel leuke, leerzame en gezellige dingen. Dat was o.a. de musical I’m strong’. Daar hebben we met z’n allen enorm ons best voor gedaan en daar was dan ook het resultaat naar. Wat een prachtige musical. Helemaal te gek!

Op 21 april waren natuurlijk De Koningsspelen. Helaas was het weer niet zo mooi, maar dat mocht de pret niet deren. We hebben genoten van de leuke activiteiten en uiteindelijk zijn we alleen aan het einde een beetje natgeregend. Dus het viel mee. We hebben in ieder geval lekker bewogen én daar ging het om.

Wat minder leuk was, is dat we vlak voor de meivakantie (tijdelijk) afscheid van Lotte hebben moeten nemen. Ze is gaat een lange reis samen met haar ouders en broer maken. We zullen haar gelukkig wel regelmatig online zien. Én er hangt een foto van haar in de klas, daar kunnen we elke dag naar kijken :-) Tijdens het nieuwe schooljaar, in groep 7, zullen we haar gelukkig weer op school terugzien. We hebben voor haar een mooi afscheidsboek gemaakt. Ook hebben we haar nog wat cadeautjes gegeven, die ze tijdens haar reis goed kan gebruiken. Goede reis, Lotte!!!!

Paasviering, Bank voor de klas, Eigenwijs, musical en IPC.
7 april 2023 door de juffen

De aflopen weken werken we elke woensdag hard aan de musical. Het decor is al voor een groot deel klaar én tijdens het acteren, zingen en dansen wordt er ook goed meegedaan. Dat is superfijn, want over anderhalve week is het namelijk al zover!

Tijdens IPC hebben we het over het skelet, de spieren en organen gehad. En zochten we de namen van de botten, spieren en organen op. Ook hebben we delen van het menselijk lichaam (na)getekend. Tijdens één onderzoeksopdracht beluisterden we de hartslag en maten we de lichaamstempratuur bij elkaar op. Dat was heel interessant om te doen.

Sinds een week of vier mogen elke donderdag twee kinderen bij Eigenwijs de peuters voorlezen. Dit is voor ons/groep 6 een extra leuke en goede manier om met (voor)lezen bezig te zijn. Én de peuters zijn natuurlijk extra geboeid aan het luisteren.

Vorige week vrijdag kwam een mevrouw van ‘Bank voor de klas’. Zij vertelde over hoe je met geld omgaat en we konden al onze vragen hierover stellen. Na afloop deden we in groepjes aan de geldquiz mee. Dat was heel leuk en uiteindelijk kunnen we met de punten die we totaal met de hele klas behaald hebben een prijs winnen. Eén groepje was het beste en kreeg een certificaat mee. Iedereen heeft heel enthousiast meegedaan.

Gisteren was de paasviering in de kerk. Dat was heel gezellig. De kinderen van groep 4 hadden samen met het kinderkoor een heel mooie musical ingestudeerd. Na deze viering genoten we allemaal van de heerlijke paaslunch die ieder ouder voor zijn/haar kind had gemaakt. De kinderen hadden de lunchtasjes prachtig versierd, dus het zag er allemaal heel gezellig uit. Na de grote pauze gingen we in de klas de paaseieren zoeken, die door Vince en Owen waren verstopt. Ze hadden enorm hun best gedaan, want we moesten echt goed zoeken. Kortom; we hebben een fijne dag gehad.

IPC en musical.
19 maart 2023 door de juffen

In de vorige blog heeft u kunnen lezen dat we sinds vorige week met het nieuwe IPC- thema ‘Ben je in vorm’ bezig zijn. Tijdens de eerste IPC-taak hebben we bij elkaar de hartslag geluisterd en gevoeld én de temperatuur gemeten. Ondertussen hebben we al twee keer een hele ochtend en middag aan de bijbehorende musical gewerkt. De kinderen hebben nu twee dansjes en liedjes geleerd én ook hun rol gekregen. Natuurlijk zijn er kinderen die niet graag in de schijnwerpers staan en liever knutselen. Met deze groep zijn we het decor aan het maken. Iedereen is heel enthousiast bezig. Op de foto’s is dat goed te zien. Ook zijn er foto’s van vorige week zondag van de prijsuitreiking van LAC bij Vredeburg te zien. Daar nam Vajènne namelijk haar prijs in ontvangst. Wat had ze een mooie tekening gemaakt, we zijn trots op haar!

Oude thema afgesloten, nieuwe geopend!
7 maart 2023 door de juffen

Woensdag voor de voorjaarsvakantie hebben we het IPC-thema ‘De actieve planeet’ afgesloten. Wat leuk dat er die dag zo veel ouders kwamen kijken naar wat we allemaal hadden geleerd en gedaan. De kinderen leidden hun ouders zelf rond en vertelden wat er te zien was. Wat mooi om te zien dat de ouders zo van de rondleiding genoten én ook nog van hun kinderen leren.

Gisteren openden we het nieuwe thema ‘Ben je in vorm?’ Dit gebeurde door een warming -up in de klas en door de school én vervolgens moesten de kinderen tijdens de gymles een piepjes-test doen. Ook juf deed hier natuurlijk aan mee!

Tijdens het nieuwe thema werken we ook aan een musical die bij het thema past. Twee docenten van Toonbeeld zullen ons daarbij helpen. De laatste woensdag voor de meivakantie zullen we deze musical voor de ouders opvoeren. Houd deze dag dus in uw agenda vrij!

Green screens, een presentatie over de bouw, carnaval en de voorleeswedstrijd.
18 februari 2023 door de juffen

De afgelopen week hebben we een leuke, creatieve en leerzame week gehad. Woensdag vierden we Carnaval. Samen met nog een drie groepen gingen we naar de aula. Daar verzorgde elke groep een optreden op het podium. Er werden voornamelijk dansjes gedaan of liedjes gezongen. Iedereen zag er prachtig uit en deed erg z’n best.

Donderdag kwam de vader van Vince vertellen over de bouw, omdat we tijdens ons IPC-thema het ook hebben over hoe je stevige gebouwen bouwt. Én over hoe ze in landen waar aardbevingen voorkomen extra stevig kunnen bouwen. Dat is nu heel erg actueel vanwege de situatie in Syrië en Turkije. Dus daarom waren de kinderen extra geïnteresseerd en zijn ze na de presentatie meteen met deze informatie aan de slag gegaan.

Vrijdagochtend kwamen vier kinderen uit groep 8 ons uitleggen hoe green screens werken en hoe je daar filmpjes mee kunt maken. Na deze uitleg gingen de kinderen in groepjes van 3 à 4 kinderen met behulp van o.a. de green screens zelf filmpjes maken. De kinderen vonden dit enorm leuk om te doen, ze waren heel enthousiast. De filmpjes zijn ook echt heel goed gelukt.

Het is al weer ruim twee weken geleden, maar op 1 februari was er i.v.m. de nationale voorleesdagen een voorleeswedstrijd voor de bovenbouw en middenbouw op school. Jolene deed daar aan mee. Zij was namelijk de eerste van onze klas geworden, nadat we voorrondes hadden gehouden. Helaas had ze de wedstrijd van de bovenbouw niet gewonnen, maar we zijn natuurlijk evengoed heel trots op haar.

Van al de bovenstaande activiteiten zijn natuurlijk foto’s gemaakt én ook van de gymlessen, een bezoek aan de bibliotheek en IPC. Veel foto- kijkplezier!

IEP, de nationale voorleesdagen en IPC,
29 januari 2023 door de juffen

We zijn deze week elke dag met de IEP bezig geweest. Eerst de IEP-rekentoets, daarna begrijpend lezen en vrijdag zijn we begonnen met de taalverzorging. Een deel van de klas heeft ook al de leestoets gedaan. Deze bestaat uit twee delen, het technisch lezen en leesexpressie. Het eerste deel lijkt veel op wat voorheen de AVI-toets was, dus op tempo kunnen lezen. Bij het tweede deel moet juist mooi gelezen worden en gaat het dus niet om de snelheid.

Woensdag openden we De Nationale Voorleesdagen met een filmpje van de Masked Readers. De kinderen mochten raden wie deze juffen/meesters waren. Dat was erg leuk om te doen. De klas heeft vanwege de voorleesdagen het boek ‘De wisselaar’ gekregen. Daar horen ook filmpjes van de schrijfster en opdrachtjes over het boek bij. A.s. woensdag is de voorleeswedstrijd. Er zijn 6 kinderen die daar aan mee willen doen en daarom houden we maandag en dinsdag eerst voorrondes in de klas. De winnaar van de klas doet woensdag mee met de wedstrijd. Spannend!

Ook kwam de bibliotheek juf nog langs. Zij maakte met de klas een vormgedicht over vulkanen. Dit was best lastig, maar het is iedereen toch gelukt. Een aantal hiervan hangen nu op de gang.

Vrijdag begon de dag extra leuk, want we gingen meteen naar het handvaardigheid-lokaal. De les van meester Dennis paste heel goed bij het IPC-thema ‘De actieve planeet’, want het ging over het bouwen van hoge, stevige gebouwen en lange, stevige bruggen en die dus tegen een stootje oftewel een aardbevinkje kan. Het was dus de bedoeling om een stevige constructie te maken, maar dan wel van papier en lijm! Dat laatste was dus een extra uitdaging! Veel kinderen gebruikten driehoeken/ driehoeksverbindingen of maakten rolletjes van het papier. Er werd in groepjes gewerkt, dus daarom moest er ook goed samengewerkt geworden, maar daardoor ontstonden er al gauw hele (hoge) gebouwen of delen van stevige bruggen. Ze zijn nog niet af, volgende week gaan we ermee verder. Na de pauze hadden we muziek van Meester Herman. We luisterden eerst naar het liedje van De Dijk ‘Dansen op de vulkaan’ en daarna naar een paar hele oude liedjes van Vulcano. Dus ook de muziekles paste heel goed bij ons thema. ’s Middags gingen we in tweetallen een dwarsdoorsnede van een vulkaan tekenen en daarbij moesten allerlei termen als aswolk, krater, magma, e.d. bijgezet worden. Tot slot gingen we nog opzoeken waar op de wereld veel vulkanen voorkomen. Kortom we hebben weer veel over dit onderwerp geleerd.

De eerste week in het nieuwe jaar…..
17 januari 2023 door de juffen

… is weer goed begonnen. We hebben onze goede voornemens opgeschreven én we hebben elkaar tips en tops gegeven. We weten waar we in het nieuwe jaar in de klas extra ons best voor willen gaan doen, wat we anders kunnen doen én wat al goed gaat.

Na het spelen van de ‘vakantiebingo’ wist iedereen wat meer over wat iedereen had gedaan in de kerstvakantie. Dit was leuk om te doen, maar het is vooral fijn en belangrijk om meer over elkaar te weten.

Woensdag mochten de kinderen in groepjes met Kapla een gebouw of een hele stad bouwen. De volgende dag was alles ingestort. Iedereen was verbaasd en vroeg zich af hoe dit nu was gebeurd. Veel kinderen dachten dat de schoonmaakster het per ongeluk had gedaan. Maar nee; juf was de boosdoener!?!!!?! Ze had het gewoon expres gedaan! Toen iedereen wist dat dit vanwege het nieuwe IPC-thema was, werd niemand boos. Gelukkig (voor juf)! ?? Gauw daarna ging het gesprek over wat de oorzaak is als echte gebouwen instorten. En hebben we het o.a. gehad over aardbevingen en vulkanen. Het nieuwe IPC-thema is dan ook: De actieve planeet. Hierna gingen de kinderen in groepjes vragen over het thema stellen en deze opschrijven. Met deze vragen gaan we de komende weken aan de slag. We hopen weer veel te leren én antwoord op al onze vragen te vinden.

Kerst in groep 6b
24 december 2022 door de juffen

De afgelopen weken hebben met name in het teken van kerst gestaan. We hebben o.a. kerstkaarten en kerststukjes gemaakt én samen met de groepen 5/6 geknutseld. Donderdagavond was het kerstdiner. Iedereen had heerlijke hapjes gemaakt. We hebben genoten van al het lekkers en van elkaar. Gisterochtend gingen we naar de kerk voor een prachtige kerstviering. Een groot deel van de klas zong in het koor en/of speelde in de kerstmusical. Wat hebben ze dit enorm goed gedaan. Wat een fijn samenzijn!

Ook heeft juf Ingrid vrijdag helaas afscheid van ons genomen. Op de foto's is nog haar rekenles over inhoudsmaten te zien én natuurlijk alle kerstfoto's.

Fijne feestdagen en een fijne kerstvakantie allemaal!

Veel liefs van juf Ingrid, juf Annemarie en juf Githa.


Sinterklaas groep 6B
6 december 2022 door Juf Annemarie

Wat hebben wij een geweldig Sinterklaasfeest gehad in groep 6B! De kinderen kwamen met gespannen koppies op school. Voor het eerst surprises...

De kinderen hadden er heel veel zin in. Er zijn prachtige surprises en gedichten gemaakt en de cadeautjes zaten goed verstopt in de surprises. Wij hebben genoten! De Pieten kwamen ook nog langs en namen 3 mooie spellen voor de klas mee. Dank u Sinterklaasje!

Bulb4kids groep 6B
6 december 2022 door Juf Annemarie

Onze groep heeft een prachtig bloembollenpakket ontvangen. Dit kwam goed uit omdat wij nu 2 nieuwe schooltuinen hebben. Meteen druk bezig geweest en de bollen geplant. Wij kijken uit naar het voorjaar...

Wat een creativiteit!
4 december 2022 door Githa

De laatste tijd zijn we extra creatief. De kinderen zijn namelijk zelfs tijdens het buiten spelen aan het vingerhaken. Ze hebben dit zelf bedacht, nadat er na een handvaardigheid-les een bak met wol bleef staan. Dit vingerhaakvirus is zo ‘besmettelijk’ bijna de hele klas hieraan meedoet. En juf heeft zelfs extra wol gekocht.

Ook hebben we deze week aan pietenhuizen en stoomboten gewerkt. En juf Ingrid heeft afgelopen vrijdag de kinderen allerlei soorten pietjes laten knutselen. Deze zijn allemaal heel goed gelukt en heel kleurrijk geworden. Kijk, maar eens naar de foto's!

Donderdag hebben we naar de surprises van de groep 7 en 8 mogen kijken. Deze waren allemaal heel mooi. Morgen is het 5 december en neemt ook groep 6b de surprises mee naar school. Deze zullen waarschijnlijk ook prachtig zijn. Dat kan niet missen met zo'n creatieve klas!

De bezige pietjes van groep 6b!
22 november 2022 door Githa

Er is de afgelopen tijd weer veel gebeurd en gedaan in groep 6b. We zijn naar IDFA geweest, waar we twee hele mooie documentaires hebben gezien. Eén ging over een Iraans jongetje met een beperking en de andere over twee voetbalmeiden in Nederland. Voordat we naar de bioscoop gingen om te kijken, hadden we o.a. al wat over Iran opgezocht en geleerd. Na afloop van de documentaires hebben we er ook nog met elkaar over gesproken.

Tijdens IPC hebben we geprobeerd te bedenken welke slaapkamerfoto van welk kind uit de klas is én waarom we dat dachten. Dat lukte best aardig, dus we kennen elkaar al vrij goed. Ook kwamen we tijdens dit gesprek achter dat wij het allemaal heel goed hebben én vooral t.o.v. kinderen uit rest van de wereld.

De Sint is ondertussen in het land én de pieten zijn woensdag ook op school geweest. Ze kwamen strooien en wat smaakten de pepernoten weer goed. Mmmm! Tijdens de muziekles hebben we met boomwhackers ‘Sinterklaaskapoentje’ gespeeld en zijn vrijdag begonnen met het knutselen van pietenhuizen en stoomboten. Kortom: de ‘Sinterklaasstemming zit er goed in!

Nieuw IPC-thema en gym
8 november 2022 door Githa

Na de herfstvakantie zijn we met het nieuwe thema ‘Andere plaatsen, een ander leven’ begonnen. We startten met het maken van een filmpje waarop de klas zich voorstelt aan kinderen op een school in een ander land. Daarbij lieten de kinderen de school zien en legden ze het een en ander over de school uit. Vervolgens hebben we meegebrachte spullen uit het buitenland besproken. Wat een mooie verhalen werden erbij verteld. Wat leuk dat er veel kinderen iets meegenomen hebben. Alles staat in de klas, zodat iedereen het nog kan bekijken. Ook hebben we alles wat we over andere landen weten op memo’s geschreven en op de landkaart in de klas geplakt. In de loop van het thema zullen we nieuwe informatie ook op memos gaan schrijven en dit plakken we bij de andere memo’s. Verder hebben we een aantal foto’s van slaapkamers van kinderen uit andere landen bekeken. Het viel ons op dat er grote verschillen er zijn. We weten nu dat er kinderen zijn die hun slaapkamer met meerdere gezinsleden moeten delen óf zelfs geen dak boven hun hoofd hebben, maar alleen een matras. Van de week gaan we nog kijken of we weten welke slaapkamerfoto’s van welk kind uit de klas is. Daar was helaas geen tijd meer voor. Maar deze leuke opdracht hebben we dus nog te goed….

Afgelopen donderdag waren we als echte acrobaten bezig. Dat was soms best een uitdaging, maar ook vaak heel grappig. Kijk maar naar de foto’s! ??

Afsluiting van de kunstweken en de Kinderboekenweek.
15 oktober 2022 door Githa

Tijdens de Kinderboekenweek hebben de kinderen naar de verhalen uit twee boeken kunnen luisteren. Namelijk ‘Ik zou wel een kindje lusten’ én ‘de verjaardag van de eekhoorn’. Ook hebben we een informatieboek over de Noord- en Zuidpool bekeken. Dit boek was heel speciaal, want het had twee voorkanten. Bij dit boek hoorde een quiz die ging over allerlei dieren van de Noord- en Zuidpool. Daarna maakten een aantal kinderen nog wat quizvragen met behulp van dit boek. Iedereen deed enthousiast met deze quizjes mee en deed z’n best om de vragen goed te beantwoorden. Ook hebben we uit deze drie boeken drie dieren in het groot nagetekend en beplakt met papiersnippers. Deze kwamen op een groot stuk karton samen met geknutselde hoofdfiguren (uit boeken) van andere klassen.

Ondertussen hebben we alle kunstwerken van de klas op de site bekeken en kritisch bekeken. Dat was leuk en we hebben er weer veel van geleerd. We weten nu hoe je een vrolijke óf tekening/ schilderij maakt. En hoe we nog beter à la Vincent van Gogh kunnen schilderen. Op deze manier hebben we dit project afgesloten. In de school hangt nu ook een supergrote poster vlakbij de hoofdingang aan de wand. Daarop staan alle kunstwerken van alle kinderen uit de school. Dus kom maar eens gauw een kijkje nemen.

Gisteren hebben we de Kinderboekenweek afgesloten met de boekenmarkt. Iedereen was aan het kijken, kopen en/of verkopen. En de meeste kinderen hebben nu wat boeken om in de vakantie lekker in te kunnen gaan lezen. Fijne herfstvakantie en tot over een week allemaal!

Buiten gymmen, Terug naar de kust en de Kinderboekenweek.
9 oktober 2022 door Githa

De afgelopen twee weken hebben we veel geluk gehad met het weer. Dat was vorige week donderdag toen we lekker buiten gingen spelen/gymmen. En deze woensdag toen we naar ‘Terug naar de kust’ gingen. Tijdens het buiten gymmen waren er een paar jongens van groep 8 die een levensgoot smartgame uitlegden en het met ons gingen spelen. Ook ging een deel van de klas met het spel Kubb op het Pannaveld aan de gang. Dit was superleuk en iedereen was er lekker fanatiek mee bezig.

Woensdag kregen we bij het Juttersoord eerst informatie over wat afval met de natuur doet en daarna een quizje. Daarna gingen we op het strand allerlei afval jutten. Iedereen ging enthousiast zoeken en had zo een tas vol. We vonden zelfs een grote herenschoen én een dode vogel. Vlak voordat we weer teruggingen, gingen we langs de vader van Hussam. Hij werkt in een eettentje vlakbij het strand en daar kregen we allemaal gratis een ijsje. Dat was natuurlijk heel lekker én heel lief. Terug bij het Juttersoord gingen we meteen een brief aan de burgemeester over het afval op het strand schrijven. Ook maakten we een (fantasie)dier van het afval én groot kunstwerk van afval waar tegelijkertijd een 'Time-lapses' van werd gemaakt.

Vrijdag was de viering in de kerk die in het teken van de Kinderboekenweek stond. Tijdens de viering hebben we veel liedjes gezongen en naar de toneelstukjes van het kinderkoor gekeken. Het was gezellig, maar ook leerzaam. Ook hebben we onze prachtig versierde schoenendoos afgegeven. In de klas hebben we het boekje ‘Ik zou wel een kindje lusten’ gelezen en nu zijn we allerlei groene dieren aan het knutselen. De laatste week voor de vakantie gaan we daar ook mee aan de slag en is het ook de laatste week van de Kunstweken, want na de vakantie starten we meteen met een nieuw IPC-thema!

Schoolreisje.
26 september 2022 door Githa

Afgelopen donderdag hebben we een fantastisch schoolreisje gehad. In de ochtend speelden we allerlei gave spellen op het strand, waarbij het heel belangrijk was dat er goed werd samengewerkt. Vlak na de lunch konden we lekker op ‘het speelschip’ spelen. ‘s Middags gingen we in tweetallen op een sup en daarna op een supergrote sup. Op zo'n grote sup konden we met de halve klas op. Dit was natuurlijk heel leuk. Het was ook fantastisch weer. Het zonnetje scheen de hele dag. Wat een bofkonten zijn we met dit toffe schoolreisje, het mooie weer én alle (groot)ouders die ons konden halen en brengen!

Veel creativiteit in groep 6b!
18 september 2022 door Githa

Vorige week woensdag werd het schoolproject ‘De gouden kunstweken’ geopend. Er kwam een ‘echte kunstenares’, mevrouw Dol, op het onderbouwplein. Ze vertelde ons wat het schoolthema zou worden en knipte het lint/koord met verfschorten eraan door. Iedere groep gaat de komende weken met een kunstenaar aan de slag. ‘Onze kunstenaar’ is Vincent van Gogh. We hebben al veel schilderijen van hem bekeken én over zijn leven geleerd en besproken. Ondertussen zijn we zelf ook als echte kunstenaars aan de slag gegaan. We hebben kleuren verf leren mengen (o.a. aan de hand van de kleurencirkel) en we hebben geprobeerd de ‘streepjestechniek’ van Vincent toe te passen. Ook hebben we geleerd hoe je een portret tekent en schildert. Dit is best lastig en vooral als je het á la Vincent van Gogh wilt doen.

Met juf Ingrid hebben we vrijdag lekker gedanst. De kinderen leerden alvast een stukje van het dansje dat bij het nieuwe Kinderen voor Kinderen-/Kinderboekenweek-lied hoort. Dit ging heel goed. Groep 6b heeft gewoon talent!

Naast al deze creatieve vakken zijn we ook met de ‘gewone’ vakken bezig, zoals topo. We hebben nu de provincies en hoofdsteden van Nederland opgezocht. Dat vonden sommige kinderen in het begin even lastig, maar uiteindelijk lukte het iedereen én was het heel leuk om te doen.

De eerste schoolweek van groep 6b.
5 september 2022 door Githa

De eerste schoolweek zit er alweer op. We hebben deze week met name aan kennismaken besteed. Dit is belangrijk en fijn voor de juffen, maar ook voor de kinderen zelf. Want o.a. tijdens de kennismakingsspelletjes blijkt, dat we nog veel dingen niet van elkaar weten en dat is belangrijk voor de sfeer in de groep. Ook was het voor de nieuwe leerling; Annabel, een mooie manier om haar klas goed te leren kennen. Het lijkt nu al of ze altijd al in deze groep zat.

Naast dat we elkaar goed leren kennen, weten de kinderen nu voor een groot deel hoe het in groep 6 gaat. Bijvoorbeeld; we zijn met topo van Nederland begonnen. Dit vak is nieuw voor de kinderen, maar ook voor juf is het een beetje nieuw. Want we hebben een nieuwe methode én heel mooie nieuwe atlassen! De rest van de week hebben we lekker gegymd en veel aan onze verjaardagskalenders gewerkt. Meester Herman gaf vrijdag muziek en juf Ingrid (de stagiaire) was er. Kortom; We hebben niet stil gezeten én alles met veel plezier gedaan.

Wat een goede eerste week! Wat een fijne groep!