Nieuws uit groep 6b

Yes, weer naar school!
14 februari 2021 door Githa

Eindelijk mochten we dinsdag weer naar school. Wat was het weer fijn, maar ook een beetje wennen. Daarom begonnen we rustig aan en hebben we vooral gewerkt aan de sfeer in de groep. We deden Kahoots, Lingo en allerlei groeps/gezelschapsspelletjes. Ook schreven we een opstel over het thuisonderwijs en schreven we in groepjes een (doorgeef)sprookje. Deze sprookjes lazen we voor aan de klas en dat was vaak heel grappig, maar soms ook spannend. Het klaslokaal hebben we versierd met vlaggetjes waar mooie, lieve en positieve teksten op werden geschreven.

En wat was het fijn om heerlijk in de sneeuw te kunnen spelen tijdens de pauzes en i.p.v. naar de gymzaal te gaan! Kijk maar eens naar de blije gezichten op de foto's. Dat heerlijke winterse weer is gewoon een cadeautje!

In de loop van de week begon alles weer wat te wennen en gingen we natuurlijk langzamerhand het gewone programma oppakken. Daar hoort natuurlijk ook handvaardigheid bij en dus kwam vrijdag juf Nelleke in de klas om met ons mooie Valentijnskaarten te maken. Ondertussen hebben jullie (de ouders) deze kaarten met lieve teksten en wat lekkers ontvangen. Wij hopen dat we hiermee onze waardering voor al jullie hulp en inzet tijdens het thuisonderwijs is aangekomen. En hierbij nogmaals bedankt namens alle kinderen én de juffen ??

Chocolade met ‘smaakjes’, begrijpend lezen en.......... het Sinterklaasfeest!!!!
6 december 2020 door Githa

We zijn nog steeds bezig met het thema Chocolade. Ondertussen weten we al heel veel meer. We zijn namelijk de geschiedenis in gedoken, we hebben bekeken waar de cacaobonen groeien en een chocolade-dagboek bijgehouden. We moeten nog één taak afronden en dan is het helaas klaar. Ja, met zo'n thema willen we eigenlijk niet stoppen. Veel te lekker!! Want er moet ook wel eens geproefd worden. Bij één van de opdrachten moesten de kinderen namelijk ‘fantasie-combinaties’ van o.a. nootjes en gedroogd fruit bedenken én de zelfbedachte ‘smaakjes' natuurlijk ook testen.

Op de foto's zijn o.a. ook twee begrijpend lezen lessen te zien. Tijdens deze lessen moesten de kinderen in groepjes de teksten samenvatten. Ze overlegden eerst en daarna onderstreepten ze de belangrijkste zinnen per stukje tekst. Zo ontstond een samenvatting.

Afgelopen vrijdag vierden we het Sinterklaasfeest. Kijk eens wat een supermooie surprises er gemaakt zijn en hoe de kinderen genoten van o.a. het voorlezen van de rijmen! Heel bijzonder was dit jaar dat Emma ‘op afstand’ meedeed en dat Thijs samen met juf Emma's surprise bij haar thuis heeft gebracht. Emma had een surprise voor Fenne gemaakt, dus die namen we meteen mee naar school. Via Teams hebben we kunnen horen en zien hoe Emma het gedicht voorlas en de surprise uitpakte. Fenne deed dat ook, zodat Emma kon zien hoe dat ging. Wat fijn dat dit toch zo kan. Bedankt voor de gezellige dag allemaal!

Sint Maarten, dansen, drummen en chocolade maken!
16 november 2020 door Githa

Vorige week was het een heel gezellige week. We hebben een hoop leuke en tevens leerzame dingen gedaan. Het begon met het afmaken van de lampionnen, want woensdag was het natuurlijk 11 november! In de gang van de bovenbouw gingen we langs drie klassen. Daar zongen we uit volle borst en kregen vervolgens iets lekkers. Alle klassen hadden enorm hun best gedaan op het maken van de lampionnen en ze waren allemaal verschillend. Het zag er heel gezellig uit.

Tijdens de muziekles van meester Herman leerden we vrijdag een liedje over chocola en hebben daar heerlijk op gedanst. Daarna kregen we drumles in het muzieklokaal. Iedereen kwam aan de beurt. Tenslotte hebben we die dag tijdens de IPC-les zelf chocolade gemaakt. Dit ging niet meteen helemaal goed. We kwamen er achter dat er een foutje in het recept stond. Er moest namelijk meer boter bij. Het resultaat was extra pure chocola. Het rook heerlijk in de klas! Sommige kinderen vonden de zelfgemaakte chocola lekker anderen niet. Een andere keer gaan we proberen om melkchocolade te maken.

De laatste twee weken voor de herfstvakantie en het nieuwe IPC-thema.
25 oktober 2020 door Githa

Vlak voor de herfstvakantie hebben we het eerste IPC-thema afgesloten. Daarvan hebben we filmpjes gemaakt en per mail verstuurd. In de laatste weken voor de vakantie hebben we ook nog de herstelde Corneliuskerk bekeken. Dat was heel mooi en indrukwekkend en daarom willen we daarvan graag wat foto’s laten zien.

De laatste vrijdag voor de vakantie was de boekenmarkt. Dit kon eerst buiten plaatsvinden. Maar later begon het helaas te regenen, dus gingen we snel naar binnen. Ondanks dat was het een geslaagde boekenmarkt.

Ondertussen zijn we met het nieuwe IPC-thema begonnen. Het thema ‘Chocolade’. Dit begon meteen toen de kinderen afgelopen maandag binnenkwamen. De gangen waren versierd, waardoor het net leek of ze in Willy Wonka’s chocoladefabriek binnenkwamen en er liep ook een echte Willy Wonka rond!?? Om het thema te vieren kregen de kinderen lekkere chocolademelk. Tijdens de kennisoogst hebben we allemaal een chocoladefabriek getekend en mindmap over chocola gemaakt. Vrijdag heeft juf Nelleke de eerste handvaardigheid lesgegeven en deze sloot natuurlijk bij het thema aan. De kinderen moeten namelijk een reclameposter bij een zelfbedacht chocolaatje maken. Dit thema zit boordevol leuke en leerzame opdrachten. Dus we hebben er veel zin in!

Het IPC-project ‘Machines en uitvindingen’, muziekles en handvaardigheid.
23 september 2020 door Githa

We zijn al weer bijna vier weken met het project ‘Machines en uitvindingen’ bezig. In één van de informatiefilmpjes heeft u daarvan een les kunnen zien. Ook heeft u vorige weekwaarschijnlijk welgemerkt dat de kinderen een interview mee naar huis hadden. Over wat de geïnterviewden hebben ingevuld, hebben we op school besproken en onze conclusies uit getrokken.

Afgelopen vrijdag hebben we in de aula vijf kunstwerken van de Kunstuitleen uit Alkmaar bekeken en besproken welke materialen en technieken de kunstenaars hadden gebruikt. De bedoeling is dat de kinderen nogéén van de technieken en materialen gaan kiezen en dan vervolgenszelf een kunstwerk over een zelfbedachte uitvinding/machine gaan maken. Ookhebben we het over de (boek)drukkunst gehad. Hiermee zijn wemeteen zelf aan de slag gegaan. Dit deden we door in piepschuim vormen te drukken en daarnadrukten we de vormen/afbeeldingen met verf op papier af. Op de foto’s kunt u zien hoe enthousiast de kinderen bezig zijn geweest en hoe mooi het is geworden.

Twee weken geleden was de eerste muziekles van dit schooljaar van meester Herman en toen mochten we op een soort trommel slaan. Sommige kinderen vonden dit best spannend, maar ook heel leuk. Op diezelfde dag kregen we handvaardigheid van juf Cathelijne (zij vervangt de handvaardigheidjuf Nelleke) en met haar zijn we begonnen met het bedenken van een watervoertuig. Aanstaande vrijdag gaan we van kosteloos materiaal maken wat we in de eerste les hebben getekend. De tekeningen zagen er al heel belovend uit, dus we zijn extra benieuwd hoe de watervoertuigen er dan straks ‘in het echt’ uit zullen zien!

Schoolreisje naar de "Jongens uit Schoorl"
9 september 2020 door Juf Annemarie

Gisteren is groep 6B op schoolreisje naar de "Jongens uit Schoorl" geweest. Wij hebben een fantastisch actieve dag gehad. De kinderen hebben allerlei activiteiten gedaan op het strand en in de lagune en zee. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan de foto's!

De eerste schoolweek zit er weer op........
24 augustus 2020 door Githa en Annemarie

......... en wat is het voorbij gevlogen! We hebben ons natuurlijk met name met het thema ‘Wij zijn de Kerkuil’ bezighouden en dus met het kennismaken met elkaar. Er zijn twee nieuwe leerlingen dit schooljaar in groep 6b gestart. Dat zijn Kian en Charlize. Zij kenden de groep niet of niet goed, dus voor hen is het extra fijn om met zo’n thema in een nieuwe groep te starten. Maar ook voor ons; de leerkrachten en de andere kinderen is het fijn. Want ookalken je iemand redelijk goed of heel goed, toch ontdekje vaak dat je (nog) niet alles van elkaar weet. Hier hebben we het o.a. met elkaar over gehad.

Het volgende hebben we deze weekgedaan om elkaar beter te leren kennen: de gezinsfoto’s bekijken en bespreken, (Kanjer)spelletjes gedaan (zoals ‘Zoek iemand in de klas die….’) en een drama/kennismakingsles met knuffels. De fotos van de gezinnen hangen nu allemaal aan het prikbord en de toneelstukjes met de knuffels zijn opgevoerd. Op de foto’s van deze website ziet u de foto’s van het prikbord en foto’s van de kinderen tijdens de drama-opdracht met de knuffels.

Naast deze opdrachten zijn we ook met de instapweken van spelling en taal begonnen, zo kunnen we nog beter de beginsituatie van spelling en taal in kaart brengen. We hebben deze week weer gegymd en dat kon nu weer in de Enterij. De kinderen hebben de eerste les meteen kennis kunnen maken met meester Ferry die juf Ellen vervangt.

Ook is er dit schooljaar net als andere jaren een schoolteken-/kleurwedstrijd en hier is iedereen lekker enthousiast mee begonnen.Bijna iedereenheeft een ander creatief idee, dat is leuk én juist de bedoeling. Wij zijn er nu al van overtuigd dat er iemand van groep 6b een prijsje zal winnen. En ookal mocht dat niet zo zijn, de juffen zijn sowieso heel trots op de hele groep.

Welkom
18 augustus 2020 door Mascha Groenhof

We zijn weer gestart!

Juf Annemarie en juf Githa wensen alle kinderen een prachtig schooljaar 2020-2021.