IEP, de nationale voorleesdagen en IPC,
29 januari 2023 door de juffen
We zijn deze week elke dag met de IEP bezig geweest. Eerst de IEP-rekentoets, daarna begrijpend lezen en vrijdag zijn we begonnen met de taalverzorging. Een deel van de klas heeft ook al de leestoets gedaan. Deze bestaat uit twee delen, het technisch lezen en leesexpressie. Het eerste deel lijkt veel op wat voorheen de AVI-toets was, dus op tempo kunnen lezen. Bij het tweede deel moet juist mooi gelezen worden en gaat het dus niet om de snelheid.
Woensdag openden we De Nationale Voorleesdagen met een filmpje van de Masked Readers. De kinderen mochten raden wie deze juffen/meesters waren. Dat was erg leuk om te doen. De klas heeft vanwege de voorleesdagen het boek ‘De wisselaar’ gekregen. Daar horen ook filmpjes van de schrijfster en opdrachtjes over het boek bij. A.s. woensdag is de voorleeswedstrijd. Er zijn 6 kinderen die daar aan mee willen doen en daarom houden we maandag en dinsdag eerst voorrondes in de klas. De winnaar van de klas doet woensdag mee met de wedstrijd. Spannend!
Ook kwam de bibliotheek juf nog langs. Zij maakte met de klas een vormgedicht over vulkanen. Dit was best lastig, maar het is iedereen toch gelukt. Een aantal hiervan hangen nu op de gang.
Vrijdag begon de dag extra leuk, want we gingen meteen naar het handvaardigheid-lokaal. De les van meester Dennis paste heel goed bij het IPC-thema ‘De actieve planeet’, want het ging over het bouwen van hoge, stevige gebouwen en lange, stevige bruggen en die dus tegen een stootje oftewel een aardbevinkje kan. Het was dus de bedoeling om een stevige constructie te maken, maar dan wel van papier en lijm! Dat laatste was dus een extra uitdaging! Veel kinderen gebruikten driehoeken/ driehoeksverbindingen of maakten rolletjes van het papier. Er werd in groepjes gewerkt, dus daarom moest er ook goed samengewerkt geworden, maar daardoor ontstonden er al gauw hele (hoge) gebouwen of delen van stevige bruggen. Ze zijn nog niet af, volgende week gaan we ermee verder. Na de pauze hadden we muziek van Meester Herman. We luisterden eerst naar het liedje van De Dijk ‘Dansen op de vulkaan’ en daarna naar een paar hele oude liedjes van Vulcano. Dus ook de muziekles paste heel goed bij ons thema. ’s Middags gingen we in tweetallen een dwarsdoorsnede van een vulkaan tekenen en daarbij moesten allerlei termen als aswolk, krater, magma, e.d. bijgezet worden. Tot slot gingen we nog opzoeken waar op de wereld veel vulkanen voorkomen. Kortom we hebben weer veel over dit onderwerp geleerd.